Den klassiska friterade calamarin, som alla någon gång har ätit på utlandsemestern, blir ännu godare när den serveras på en fräsch och krispig vietnamesisk sallad med en sötsyrlig och lite het dressing. Calamari, som är på svenska kallas även för 10-armad bläckfisk, kan köpas antingen som en hel tub eller skivad i ringar.
Foto Roland Persson
Till dagens vegetariska recept blev vi inspirerade av den italienska pasta- och kikärtssoppan ”pasta e ceci”. Däremot tillagade vi den mer som en mustig gryta och oj – så himla god den blev. Tillsammans med nybakat bröd blir den en riktig härlig ”comfort food” måltid, som är dessutom superenkel att laga
Halstrade pilgrimsmusslor med vitlökssmör, citron och persilja är trevligt att servera som ett tilltugg innan middagen eller som en förrätt. Har ni möjlighet att köpa pilgrimsmussel-skal (finns i välsorterade livsmedelsbutiker och på nätet), är det ett trevligt sätt att servera pilgrimsmusslorna. Servera man som tilltugg, kan man även servera dem i skedar alternativt på ett serveringsfat med tandpetare.
Anka är både festligt och gott – och finns i frysdelen i de flesta välsorterade matbutiker. Vad sägs om ankbröst med sötpotatis- och chèvrepuré, karamelliserad vitlök, brysselkål, picklad rödlök och portvinssås.
Snabbt och enkelt att göra i ordning – och minimalt med disk.
Foto Lisa Björner
Musslor är inte bara goda – de är också billiga och klimatsmarta! Dessutom finns det en bred variation av sätt att smaksätta dem. Här gör vi en klassisk moules marinières fast med italienska smaker i form av tomater och basilika.
Foto Helen Pe
En ljuvligt god pasta med en krämig och syrlig citronsås.
När vi lagar denna rätt lever vi inte efter Julia Childs devis ”If you’re afraid of butter, use cream” – då den innehåller ansenlig mängd utav både….
Hummer är alltid en favorit på nyårsafton. Här serverar vi den med en champagne- och gruyèresås.
Pasta är kanske inte det första man tänker på till nyårsmiddagen men dessa hummer- och ricottafyllda pastaknyten med krispig salvia och brynt smör är den perfekta avslutningen på året.
Foto Lisa Björner