• Middag
  • Efterrätt
  • Italienskt
  • Vegetariskt
  • Choklad
  • Fisk & Skaldjur
  • Fler
Spaghetti alla Norma

Spaghetti alla Norma

Detta kan vara en av de godaste pastarätterna någonsin – pasta alla norma som är tomatsås med aubergine.

Med sitt ursprung i Sicilien är originalreceptet något enklare än vår version, och består i princip bara utav tomater, aubergine , ricotta salata (saltat och lagrad ricotta-ost) och basilika.

Eftersom vi i Sverige, mestadels av året, inte kan få tag på riktigt goda färska tomater så gör vi en version av såsen som kräver lite mer ingredienser – men som då resulterar i en härlig komplex och mustig sås. För att inte helt (stray) från orginalreceptet har vi dock tillsatt ugnsrostade körsbärstomater som ger en härlig syra och fräschhet till rätten.

Spaghetti med salsiccia och körsbärstomater

Spaghetti med salsiccia och körsbärstomater

En populär rätt med spaghetti, salsiccia och körsbärstomater.

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Den romerska ”carbonaran” är en av Italiens mest kända pastarätter utanför dess gränser. Vissa attribuerar detta till att amerikanska soldater hade med sig fläsk och ägg till Italien under andra världskriget och blev därför ofta serverade denna rätt. När de sedan åkte hem, blev Pasta alla carbonara fort populär i USA och slutligen även resten av världen. Carbonara innehåller alltid ägg och någon form av fläsk. Det råder dock delade meningar om det ska vara guanciale (fläskkind) eller pancetta (fläsksida).

Krämig tagliatelle med kyckling, spenat och citron

Krämig tagliatelle med kyckling, spenat och citron

Vi älskar pasta. Och i dessa oroliga tider representerar pasta för oss mer än någonsin riktig ”comfort food”. Pasta är dessutom så fantastisk mångsidig. En favorit är den här supergoda tagliatelle med en krämig sås på kyckling, spenat och citron. Självklart med en massa Parmigiano-Reggiano. Buon Appetito!

Bucatini med italienska köttbullar i tomatsås

Bucatini med italienska köttbullar i tomatsås

Under många år har spaghetti och köttfärssås toppat listan över mat vi svenskar helst äter på vardagskvällar. Och det förstår vi då det är en av våra och våra barns favoriträtter. Men vi undrar nu om vi inte har fått en ny favorit – bucatini med italienska köttbullar i en mustig tomatsås. Hur gott låter inte det? Bucatini är en lång och ihålig typ av pasta med en härlig tuggmotstånd. Den kommer ursprungligen från Rom men är väldigt populär i hela regionen Lazio. Pastan passar att servera med kraftiga såser, som t ex vår mustiga tomatsås. Den här pastarätten är så tillfredställande god att vi kan med bestämdhet intyga att den passar inte bara som vardagsmat men även som en festlig helgmiddag!

Pasta med grönsaks­sås, chili och parmesan

Pasta med grönsaks­sås, chili och parmesan

Den här pastarätten med en mustig grönsakssås är en favorit. Förutom att den är supergod och enkel att laga – den är även en perfekt kylskåpsrens-rätt! Har ni en halv aubergine eller lite persilja liggandes går det utmärkt att byta ut de mot t ex zucchinin och basilikan. Tillsätt mer chiliflingor beroende hur stark du vill ha.

Krämig pasta med salsiccia, grönkål och champinjoner

Krämig pasta med salsiccia, grönkål och champinjoner

En krämig och smakrik pastarätt med Le Gruyère AOP, salsiccia, grönkål och svamp. Perfekt för höstiga middagar med familj och vänner.

Vegetarisk lasagne med röda linser

Vegetarisk lasagne med röda linser

En variant på lasagne där nötfärsen ersätts med röda linser. Mustig och god!

Ragù alla Bolognese

Ragù alla Bolognese

Denna kända pastarätt härstammar från Bologna (därav namnet). Det finns otaliga varianter av receptet och det råder delade meningar om man använder högrev som får koka sönder eller om man först maler det till färs. Vitt eller rött vin i såsen är också omdiskuterat – även mängden tomat. Dock är nog alla italienare överens om att det är inte spaghetti man äter med ragùn utan snarare tagliatelle, fettuccinne eller pappardelle. Vi har testat oss fram och tycker att just detta recept är riktigt riktigt bra. Hemligheten är kycklinglever och sardeller. De ger såsen en härlig djup och komplexitet. Det är inget måste – men ändå trevligt om man serverar ragún med hemgjord pasta.

Pasta al pomodoro

Pasta al pomodoro

Idag håller vi det enkelt. Men gott. För ibland är det enklaste det godaste. Och just så är det med denna vegetariska pasta med tomatsås. Känner ni er lite ambitiösa kan ni gör egen pasta – men det är absolut inget måste.

God och enkel tomatsås

God och enkel tomatsås

Denna tomatsås är löjligt enkel och löjligt god. Den innehåller dessutom endast 3 ingredienser (om man bortser från saltet) – tomat, lök och – bli inte avskräckta nu men SMÖR! Hela 100 g. Smöret ger såsen en djup och en sammetslen konsistens. När ni väl har provat kan vi lova att ni aldrig mer gör en annan sås.

Cannelloni med ricotta- & spenatröra och tomatsås

Cannelloni med ricotta- & spenatröra och tomatsås

Cannelloni är en pastasort som är avlånga rör som man fyller med en röra, antigen vegetarisk, kött, kyckling eller skaldjur. Vi har fyllt dessa med en klassisk ostfyllning – ricotta, parmesan och spenat. Vi toppar dem med en mustig tomatsås och riven mozzarella, som därefter gratinerades i ugnen och blev alldeles gyllene. Så fantastiskt gott! Denna rätt är verkligen riktigt comfort food – som dessutom går hem hos alla i familjen och som passar vardag, som helg. Buon appetito!