Denna sallad, som en väninna serverade mig, är så löjligt enkel – men genialisk i all sin enkelhet. Jag har aldrig varit så förtjust i sallader men denna krispiga fräscha sallad med sältan från fetan tillsammans med syran från citronen serverar jag i princip till alla rätter jag lagar. Man kan självfallet tillsätta mera grönsaker och ibland blandar jag ner lite rucola för att tillföra lite beska. För det mesta blandar jag bara i lite feta för sältans skull – men vill man åt fetans karaktäriska smak kan man tillsätta lite mera. Trickset är att massera in fetan i salladen och använda en riktigt god olivolja.
Den klassiska friterade calamarin, som alla någon gång har ätit på utlandsemestern, blir ännu godare när den serveras på en fräsch och krispig vietnamesisk sallad med en sötsyrlig och lite het dressing. Calamari, som är på svenska kallas även för 10-armad bläckfisk, kan köpas antingen som en hel tub eller skivad i ringar.
Foto Roland Persson
En god sallad med mangold, blandade bönor och morotsblastpesto.
Foto Helen Pe
Receptet har vi tidigare skrivit för tidningen Lantliv.
Söt, salt och syrligt – en perfekt smakkombination. Dagens sallad med den salta halloumin, saftiga söta persikor och syrliga balsamicon är ljuvlig god i sin enkelhet men passar också perfekt att servera till grillat. Ett annat tips är att fästa en bit persika, en bit halloumi och en myntablad på en tandpetare och ringla över lite balsamicovinaigrette – och servera som ett härligt somrigt tilltugg innan middagen.
På sommaren är vi ofta sugna på fräscha sallader som man kan snabbt och enkelt sätta ihop – och slippa stå för mycket i köket när sol och bad kallar. Dagens somriga sallad är fantastiskt god och passar lunch som middag, vardag som fest!
En annorlunda variant på den klassiska Caesarsalladen där romansalladen grillas och serveras med pancetta, örtkrutonger, ägg och Caesardressing.
Denna fräscha och smakrika nudelsallad kan ätas precis som den är - varm eller kall. Vi tycker dock det är gott att göra små “paket” av den tillsammans med salladsblad. Vill vi ha en lite matigare lunch serverar vi den med jasminris.
En variant på den klassiska Caesarsalladen där romansalladen har bytts ut mot grönkål.
Gribiche är en fransk sås gjord på bl a kokt ägg. Traditionellt serveras den till kokt kyckling eller fisk, kalvhuvud, tripes (inälvor) eller en kall terrine. Oroa er inte - här serverar vi den till grillad hjärtsallad.
Foto: Lisa Björner
I USA är detta en populär rätt. Servera gärna som en förrätt eller enklare lunch. Här hittar ni en annan variant där vi serverar sallaten endast med en ranch dressing.
En matig sallad med varmrökt lax, matvete, fänkål, melon och wasabikräm.
Vi grillar, oavsett väder! Som dessa goda grillade persikor som vi serverar tillsammans med mozzarella, ruccola och en chili-honung dressing. Så otroligt gott – antingen som en egen rätt eller som tillbehör.