• Middag
  • Efterrätt
  • Italienskt
  • Vegetariskt
  • Choklad
  • Fisk & Skaldjur
  • Fler
Grillad halloumi med persika, färsk mynta och balsamico­vinaigrette

Grillad halloumi med persika, färsk mynta och balsamico­vinaigrette

Söt, salt och syrligt – en perfekt smakkombination. Dagens sallad med den salta halloumin, saftiga söta persikor och syrliga balsamicon är ljuvlig god i sin enkelhet men passar också perfekt att servera till grillat. Ett annat tips är att fästa en bit persika, en bit halloumi och en myntablad på en tandpetare och ringla över lite balsamicovinaigrette – och servera som ett härligt somrigt tilltugg innan middagen.

Filodegs­­paj med potatis, Gruyère och sparris

Filodegs­­paj med potatis, Gruyère och sparris

Vi tycker det är trevligt att ibland byta ut den klassiska pajdegen mot en lätt och krispig filodeg.


Vitbönröra med löktrav och pitachips

Vitbönröra med löktrav och pitachips

Löktrav, en av våra vanligaste ogräs, känns igen vid att den doftar lök. I matlagning är den ett bra alternativ till vitlök men förlorar sin smak vid upphettning och torkning – så använd den gärna färsk i t ex kryddsmör, vinaigrette, sallader - eller denna goda röra med vita bönor.

Foto Lisa Björner

"Blommin' Onion” med parmesan- och citrondip

"Blommin' Onion” med parmesan- och citrondip

Blommin' Onion, dvs “blommande lök”, är en populär amerikansk förrätt där lök skärs som en blomma för att sedan paneras och friteras. För att äta, drar man loss bitar av löken och doppa i en dip. Välj gärna så stor lök som möjligt.

Halloumi fries panerade i ostbågar

Halloumi fries panerade i ostbågar

Halloumi fries panerade i ostbågar. Japp. Du läste rätt. Följer man ett konto som skrivs av två systrar med amerikansk bakgrund så är det just sådana recept som kan förväntas dyka upp då och då. Vi har lagt upp detta tidigare och de var så populära!! Och ja, ni som ser detta första gången – det är lika gott som det låter….

Bürek – filodegsrullar fyllda med spenat och feta

Bürek – filodegsrullar fyllda med spenat och feta

Bürek är fyllda filodegsrullar. De kan ätas som en mellanmål, som en lätt måltid tillsammans med en sallad eller serveras på ett buffébord.

 

Potkäs på Gruyère och brännvin

Potkäs på Gruyère och brännvin

Potkäs, eller krukost, består av ost och sprit. Traditionellt lagrades den länge och man använde blandade ostrester där man fyllde på med ost och sprit vartefter. Här har vi dock valt att hålla oss till endast Gruyère och lite färskost för att göra den krämigare. Det går även bra att välja en annan smakrik ost.

Foto Lisa Björner

Smör med rivna rädisor, krasse och citronzest

Smör med rivna rädisor, krasse och citronzest

Rädisor är en av de första vårprimörerna - och är populära att doppa i smör. Här river vi istället ner dem i smöret tillsammans med lite krasse och citronzest.




Liba-pizza med Västerbottens­ost och svart peppar

Liba-pizza med Västerbottens­ost och svart peppar

På fredagar brukar vi ta en liten fredags-cocktail. Till vilket det är gott att mumsa på ett litet tilltugg medan vi lagar middag. Oftast vill vi dock hålla det enkelt och då är denna ”liba-pizza” helt perfekt. Man bara brer crème fraiche och strör lite ost över någon form av tunnbröd, som t ex Liba (som är ett orientalisk tunnbröd). Det går även bra att använda svensk tunnbröd, tortillabröd eller färdiggräddad pizzabröd (som finns att köpa). Pizzan, som tar bara några minuter att grädda, toppas sen med nymalen svartpeppar och en god olivolja.

Crostini med grillade pimientos de padrón och färskost

Crostini med grillade pimientos de padrón och färskost

Pimientos de padrón är en mildare chili. Den är populär att äta som snacks - grillade med lite flingsalt. Här serverar vi dem på rostade baguetteskivor med färskost.


Marinerad Gruyère med apelsin, oliver och mandel

Marinerad Gruyère med apelsin, oliver och mandel

Även om Gruyèreost är god som den är – så är det lite annorlunda och gott att marinera den. Vi serverar gärna denna rätt som ett tilltugg eller istället för dessert.

Grillad Camembert med fikon, lönnsirap och pekannötter

Grillad Camembert med fikon, lönnsirap och pekannötter

Här grillar vi camembert i folie så den smälter och blir extrahärlig god. Perfekt att ta med på en vinterpicknick. Det går utmärkt att byta ut Camembert mot Brie, eller om du har någon annan favorit-vitmögelost. Det går även utmärkt att värma osten i en vanlig ugn.