Dessa goda muffinsarna toppad med smuldegscrumble kan smaksättas och toppas på diverse vis. Lisas favorit är hallon och choklad och avnjuts till eftermiddagsfikat. Monica gillar att servera dem till helgfrukosten och blandar då ner lite nötter och frön i crumble-toppingen.
En härlig julig risgrynsgröt med smak av blodapelsin, apelsin- och stjärnanissirap, fikon och granatäpple.
Pain d’épice är en ljuvligt söt och kryddig kaka. I Frankrike serverar man den gärna med lite smör och marmelad till frukost. Vi väljer att servera den till glöggminglet med färska fikon och en smakrik ädelost. Så otroligt gott!
Foto Helen Pe
Ett enkelt och gott lite grövre lantbröd som smakar ljuvligt nygräddat till t ex en skål rykande het soppa.
Foto: Helen Pe
Receptet har vi ursprungligen skrivet för tidningen Hembakat.
Hemligheten bakom perfekt brioche är mycket smör i degen. Och sedan förstås en stor klick smör när den ska avnjutas nygräddad. Vill du vara riktigt dekadent gör du som i Italien – dela den på mitten och fyll med en kula glass. Här gräddar vi dem i små söta formar, men det går även bra att grädda direkt på en plåt. Det går även bra att skippa den lilla bollen ovanpå – de är lika ljuvligt goda oavsett.
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Hembakat.
Bagels är ett judiskt bröd som finns i varenda New York-deli (och alla andra mataffärer för den delen), ofta serverat med cream cheese och rökt lax. Bagelns täta och sega konsistens får man genom att koka brödet innan det gräddas.
En härlig frukost med kardemummayoghurt toppad med apelsin, grapefrukt, fikon, granatäpple och fruktsirap.
Lördag morgon och alla sover. Jag tänder en brasa och gör mig själv en kopp kaffe smaksatt med mandel- och planerar dagens julbak. Det kommer nog bli en hel del kolakok också. Men först en stärkande skål med tomtegröt. Idag lyxar vi till det och smaksätter den med granatäpple och pistagenötter. Hoppas ni får en riktig fin hel
På helgerna vill jag njuta av en lång frukost med massa godsaker. En självklarhet är då amerikanska pannkakor – varje lördag och söndag (vi har förstås det bästa receptet…). Halvamerikanskor som vi är, äter vi våra pannkakor på det enda sanna amerikanska sättet – med en stor klick smör och massor av riktig lönnsirap. Men färska bär, sylt, vispgrädde, glass eller Nutella kan även tillåtas att serveras till. Kanske.
Våra pannkakor blir extra fluffiga då vi delar på ägget, vispar äggvitan till ett hårt skum och vänder ner den i smeten.
Till helgen lyxar vi alltid till det när vi äter frukost. T ex blir det dessa ljuvliga fattiga riddare med brie, fikon, valnötter och vispad honung.
Testa att göra ditt eget nöt- eller frösmör. Gott och nyttigt! Nötter och frön är fulla av vitaminer och mineraler – och mycket olja. Mixar man dem tillräckligt länge pressas oljan ut och man får ett krämigt »smör«. Jordnötssmöret, som är det mest kända, var länge sötsliskigt och fullproppat med corn syrup. I dag är många nötsmör osötade. Det fina med att göra sitt eget smör är att man själv kan välja hur det ska sötas – till exempel med agavesirap, honung eller lönnsirap. Eller så skippar man det söta helt och hållet. Experimentera gärna att blanda olika nötter och frön eller att smaksätta med till exempel kakao, kanel, vanilj eller kardemumma. Förutom att avnjuta nöt- och frösmör på det klassiska sättet – med sylt på en macka – kan man ha det i morgongröten, i en smoothie eller som dipp till morots- och selleristavar. Eller äta det med sked direkt ur burken …