Löktrav, en av våra vanligaste ogräs, känns igen vid att den doftar lök. I matlagning är den ett bra alternativ till vitlök men förlorar sin smak vid upphettning och torkning – så använd den gärna färsk i t ex kryddsmör, vinaigrette, sallader - eller denna goda röra med vita bönor.
Foto Lisa Björner
Vad sägs om rimmad och ångad torskrygg med havrerisotto, sparris och löktravspesto till valborgsmiddag? Denna risotto görs alltså på havreris – ett alternativ till vanligt ris. Löktrav anses vara ett ogräs, är vanligt förekommande i hela landet och kan hittas i trädgårdar, parker och skogsområden. Bladen har en mild och fräsch smak, som liknar en blandning mellan vitlök och senap.
Om du inte hittar löktrav kan du byta ut den mot basilika så får du en klassisk pesto. Glasört, även kallad sjökorall eller havskorall, kan hittas hos fiskhandlare eller i välsorterade livsmedelsbutiker.
Foto Lisa Björner
Receptet har vi tidigare skrivit för tidningen Allt om mat.
Ett enkelt och gott lite grövre lantbröd som smakar ljuvligt nygräddat till t ex en skål rykande het soppa.
Foto: Helen Pe
Receptet har vi ursprungligen skrivet för tidningen Hembakat.
En krämig gratäng med härlig sälta. Servera som tillbehör till kött, fisk eller kyckling eller som en ensamrätt med t ex en fräsch sallad,
Khachapuri är Georgiens nationalrätt och består utav bröd format som en båt fylld med ägg och olika sorters ost – bland annat Suluguni som är en georgisk salt-inlagd ost. Eftersom den är svår att få tag på i Sverige använder vi feta. Vi gillar att äta khachapuri som helgfrukost och brukar då ibland kalljäsa degen över natten för att snabbt kunna grädda bröden på morgonen när vi vaknar. Gör man på detta vis kan man halvera mängden jäst. För att avnjuta detta ljuvliga bröd, bryt av en bit bröd från kanten och doppa i den smälta osten och äggulan.
Nu är värmen äntligen här (iallafall i Stockholm). Så nu blir det grillpremiär. Vad sägs om dessa grillade flatbread med burrata, tomat och svensk pesto. Brödet kan tillagas direkt på gallret på grillen alternativt i en stek- eller grillpanna.
Shakskuka är en mellanöstern/nordafrikansk rätt som vanligtvis baseras på tomater. Här har vi gjort en ”grön” variant där spenat och grönkål får agera som bas i denna smakrika och tillfredsställande rätt.
På samma sätt som amerikanerna har sin egen version av det mexikanska köket i form av tex-mex så har de också sitt eget ”italian-american” kök, som i princip är lika genuint italienskt som Jersey Shores (namnet på en amerikansk dokusåpa) famösa ”guidos” och ”guidettes”. Det vill säga ”niente”. Denna rätt, Cioppino, är dock ett undantag. Även om den kom till i San Francisco, så var det åtminstone av italienska immigranter som arbetade i hamnen. Den har dessutom vissa likheter med den liguriska rätten ciuppin.
Dessa jordnötsrutor med choklad och kokos är ljuvligt goda. Sötman kommer från dadlar och dessutom är de glutenfria.
Den milda torsken och söta jordärtskockorna lyfts till en helt ny nivå med denna smakrika sås. Tahini, som är sesampasta, varierar i smak och konsistens beroende på vilket märke det är. Vi väljer Zeinas, Sevan eller någon av de märken som finns på mellanöstern-butiker.