1. Middag
  2. Efterrätt
  3. Italienskt
  4. Vegetariskt
  5. Choklad
  6. Fisk & Skaldjur
  7. Fler
Cioppino - italiensk fisk- och skaldjurs­gryta

Cioppino - italiensk fisk- och skaldjurs­gryta

På samma sätt som amerikanerna har sin egen version av det mexikanska köket i form av tex-mex så har de också sitt eget ”italian-american” kök, som i princip är lika genuint italienskt som Jersey Shores (namnet på en amerikansk dokusåpa) famösa ”guidos” och ”guidettes”. Det vill säga ”niente”. Denna rätt, Cioppino, är dock ett undantag. Även om den kom till i San Francisco, så var det åtminstone av italienska immigranter som arbetade i hamnen. Den har dessutom vissa likheter med den liguriska rätten ciuppin.

Jordnötsrutor med dadlar, choklad och kokos

Jordnötsrutor med dadlar, choklad och kokos

Dessa jordnötsrutor med choklad och kokos är ljuvligt goda. Sötman kommer från dadlar och dessutom är de glutenfria.

Torsk med krispiga jordärtskockor och tahini- & koriandersås

Torsk med krispiga jordärtskockor och tahini- & koriandersås

Den milda torsken och söta jordärtskockorna lyfts till en helt ny nivå med denna smakrika sås. Tahini, som är sesampasta, varierar i smak och konsistens beroende på vilket märke det är. Vi väljer Zeinas, Sevan eller någon av de märken som finns på mellanöstern-butiker.

Smörstekt potatis med vitlök och örter

Smörstekt potatis med vitlök och örter

En favorit i repris! Inspiration till detta recept fick jag från den franska rätten pommes persillées – där man helt enkelt sauterar potatis med smör, vitlök och persilja. Kombinationen är ju helt magisk gott men jag tänkte att man borde kunna utveckla den ännu mer, t ex genom att byta ut persiljan mot andra örter beroende på vad man serverar potatisen till. T ex skulle det vara himla gott att använda dill till fisk. Och kanske basilika ifall man lagar en italienskinspirerad middag. Koriander fungerar både till asiatisk och texmex. Eller varför inte blanda flera örter t ex salvia, timjan och rosmarin. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Grönsaks­pasta med mascarpone- och citronbasilika­sås

Grönsaks­pasta med mascarpone- och citronbasilika­sås

Många känner till italienska färskosten mascarpone från desserten ”tiramisú” men den kan även användas till så mycket mer – t ex här för att göra en krämig sås med parmesan och basilika

Franskt valnötsbröd

Franskt valnötsbröd

Ett enkelt och gott lite grövre lantbröd som smakar ljuvligt nygräddat till t ex en skål rykande het soppa.

Foto: Helen Pe

Receptet har vi ursprungligen skrivet för tidningen Hembakat.

Filo- och grönkålsgratäng med feta

Filo- och grönkålsgratäng med feta

En krämig gratäng med härlig sälta. Servera som tillbehör till kött, fisk eller kyckling eller som en ensamrätt med t ex en fräsch sallad,

Khachapuri

Khachapuri

Khachapuri är Georgiens nationalrätt och består utav bröd format som en båt fylld med ägg och olika sorters ost – bland annat Suluguni som är en georgisk salt-inlagd ost. Eftersom den är svår att få tag på i Sverige använder vi feta. Vi gillar att äta khachapuri som helgfrukost och brukar då ibland kalljäsa degen över natten för att snabbt kunna grädda bröden på morgonen när vi vaknar. Gör man på detta vis kan man halvera mängden jäst. För att avnjuta detta ljuvliga bröd, bryt av en bit bröd från kanten och doppa i den smälta osten och äggulan.


Risotto alla vodka

Risotto alla vodka

Detta är en variant på rätten Penne alla vodka - men vi har använt risotto istället för pasta samt toppat med en härlig krämig burrata som är en lite lyxigare sorts mozzarella.

"Wedge Salad" med ranch dressing

"Wedge Salad" med ranch dressing

Så genialiskt enkelt och gott. I USA är detta en populär rätt - där man helt enkelt serverar en stor klyfta isbergssallat tillsammans med en god dressing. Servera gärna som en förrätt eller tillbehör.

Vietnamesisk nudelsallad med grillad fläsk

Vietnamesisk nudelsallad med grillad fläsk

En fräsch och smakrik nudelsallad som toppas med grillad fläsk med smak av citrongräs och serveras med en söthet syrlig sås.

Foto Helen Pe