back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Franskt valnötsbröd

  • 1 limpa

Ett enkelt och gott lite grövre lantbröd som smakar ljuvligt nygräddat till t ex en skål rykande het soppa.

Foto: Helen Pe

Receptet har vi ursprungligen skrivet för tidningen Hembakat.

Hur

Gör så här

1.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt olja och salt. Blanda i rågmjöl och nästan allt vetemjöl.

2.

Arbeta degen smidig i maskin (ca 10 minuter) eller för hand (ca 20 minuter). Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Tillsätt valnötterna.

3.

Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

4.

Värm ugnen till 250 grader.

5.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och forma den till en rund limpa. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.

6.

Grädda brödet på nedersta falsen i ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 15 – 20 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. Täck med folie ifall den börjar få för mycket färg.

7.

Låt brödet svalna på ett galler.

Ingredienser

Ingredienser

25 g färsk jäst

3 1/2 dl vatten

1/2 msk raps- eller solrosolja

1/2 msk salt

ca 100 g grovt rågmjöl

ca 360 g vetemjöl

1 1/2 dl valnötskärnor