back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Khachapuri

  • 4-6 stycken

Khachapuri är Georgiens nationalrätt och består utav bröd format som en båt fylld med ägg och olika sorters ost – bland annat Suluguni som är en georgisk salt-inlagd ost. Eftersom den är svår att få tag på i Sverige använder vi feta. Vi gillar att äta khachapuri som helgfrukost och brukar då ibland kalljäsa degen över natten för att snabbt kunna grädda bröden på morgonen när vi vaknar. Gör man på detta vis kan man halvera mängden jäst. För att avnjuta detta ljuvliga bröd, bryt av en bit bröd från kanten och doppa i den smälta osten och äggulan.


    Hur

    Gör så här

    1.

    Häll upp mjölk och vatten i en bunke. Smula ner jästen. Rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt socker, olja och nästan all mjöl. Knåda i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ca 5 minuter till. Låt jäsa i ca 1 timme eller tills den har dubblat i storlek.

    2.

    Värm ugnen till 200 grader.

    3.

    Dela upp degen i 4 – 6 bitar. Platta ut varje deg till en oval form. Rulla in kanterna så att du får en liten kant och nyp till vardera ände så att den blir spetsig. Smula fetan och riv sönder mozzarellan. Fördela feta, mozzarella och den rivna hårdosten i bröden. Pensla kanten av brödet med det vispade ägget.

    4.

    Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills brödet börjar bli gyllenbrun. Ta ut bröden. Gör en liten fördjupning i mitten av varje bröd och knäck ner ett ägg i varje. Lägg även på några klickar smör. Ställ tillbaka i ugnen och grädda i ca 5 minuter till. Äggvitan ska börja stelna men äggulan ska vara lös. Tänk på att äggvitan fortsätter att tillagas i den varma osten efter att man har tagit bröden ur ugnen.

    5.

    Strö över flingsalt och nyamalen svartpeppar och servera direkt.

    Ingredienser

    Ingredienser

    2 ½ dl vatten, rumsvarmt

    1 dl mjölk, rumsvarmt

    25 g jäst

    ca 8 ½ dl vetemjöl special

    1 msk strösocker

    1 msk rapsolja

    1 tsk salt

    100 g feta

    2 mozzarella

    ca 3 dl riven smakrik hårdost

    4 - 6 ägg

    50 g smör

    1 vispad ägg till pensling