back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Grillad flatbread med burrata, tomat och svensk pesto

  • 4 st

Nu är värmen äntligen här (iallafall i Stockholm). Så nu blir det grillpremiär. Vad sägs om dessa grillade flatbread med burrata, tomat och svensk pesto. Brödet kan tillagas direkt på gallret på grillen alternativt i en stek- eller grillpanna.

 

Hur

Gör så här:

1.

Värm vattnet till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har löst sig. Rör ner olja, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Rulla till en boll och lägg i en oljad bunke. Sätt plast över bunken och låt jäsa i 45 - 60 minuter i rumstemperatur, eller tills den har dubblat i storleken.

2.

Under tiden degen jäser, gör peston genom att mixa alla ingredienser förutom olja i matberedare till en smulig massa. Försätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle.

3.

Dela degen i 4 bitar. Kavla ut till ovala formar på ett mjölat underlag. Låt vila i 5 - 10 minuter. Grilla brödet direkt på gallret över en het glöd i 2 - 3 minuter på varje sida, eller tills den är genomgräddat och har fått fina grillränder. Det går även bra att steka i en torr och het stek- eller grillpanna.

4.

Skiva tomaterna eller skär i halvor. Riv burratan i bitar. Bred ut pesto på bröden och toppa med burrata och körsbärstomater. Strö över flingsalt, nymalen svartpeppar och färska örter.

Ingredienser

Ingredienser

300 g burrata

ca 350 g tomater, gärna blandade färger

flingsalt, svartpeppar och färska örter till garnering

Flatbread

1 1/4 dl vatten

1/5 pkt färsk jäst

1 msk olivolja

1/2 tsk salt

1/2 tsk strösocker

ca 3 1/2 dl vetemjöl special

Svensk pesto

1 dl hackad dill

½ dl hackad bladpersilja

½ dl hackad gräslök

25 g babyspenat

1 liten vitlöksklyfta, pressad

100 g prästost, riven

1 dl rostade solroskärnor

1 msk pressad citronsaft

rivet skal från 1 liten citron

1/2 tsk salt

en nypa svartpeppar

1 dl rapsolja