back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Rimmad och ångad torskrygg med havre­risotto, sparris och löktravs­pesto

  • 4 portioner

Vad sägs om rimmad och ångad torskrygg med havrerisotto, sparris och löktravspesto till valborgsmiddag? Denna risotto görs alltså på havreris – ett alternativ till vanligt ris. Löktrav anses vara ett ogräs, är vanligt förekommande i hela landet och kan hittas i trädgårdar, parker och skogsområden. Bladen har en mild och fräsch smak, som liknar en blandning mellan vitlök och senap.

Om du inte hittar löktrav kan du byta ut den mot basilika så får du en klassisk pesto. Glasört, även kallad sjökorall eller havskorall, kan hittas hos fiskhandlare eller i välsorterade livsmedelsbutiker.

Foto Lisa Björner


Hur

Gör så här

1.

Börja med att rimma torsken - koka upp vatten, salt, vitpepparkorn och lagerblad till lagen. Låt svalna. Skär torsken i fyra bitar och lägg ner dem i lagen. Ställ in fisken i kylen och låt rimmas i cirka 30 minuter. Då får fisken en jämnare sälta och fastare konsistens

2.

Mixa alla ingredienser till peston i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

3.

För att göra risotton - fräs löken i en stor kastrull tillsammans med olja i några minuter. Tillsätt havreris tillsammans med vin, buljong och salt och låt sjuda under lock i ca 12 minuter. När riset är nästan genomkokt rör ner grädde, parmesan och svartpeppar. Rör om och värm ytterligare en stund under omrörning tills ”risotton” har kokat ihop något

4.

Täck botten på en kastrull med vatten och placera en ånginsats i kastrullen. Koka upp vattnet, lägg i torsken och ånga den tills innertemperaturen är 52 grader (det tar 5–8 minuter beroende på fiskens tjocklek)

5.

Under tiden, bryt av den nedersta träiga biten på sparrisen. Skär sedan sparrisen i skivor men spar knoppen hel. Förväll i kokande saltat vatten i ca 30 sekunder

6.

Fördela risotton på fyra tallrikar tillsammans med torsken

7.

Ringla lite av löktravspeston över risotton (servera resten vid sidan av)

8.

Toppa med sparris och havskorall. Strö över citronskal och nymalen svartpeppar

Ingredienser

Ingredienser

600 g torskrygg

250 g grön sparris

150 g glasört

Rivet citronskal till garnering

Lag

30 g salt per liter vatten

4 vitpepparkorn

1 lagerblad

Pesto

5 dl sköljd och grovhackad löktravsblad

50 g rostade pinjenötter

75 g, riven parmesan

ca 1 1/2 dl olivolja

1 krm salt

1 nypa svartpeppar

Havrerisotto

2 schalottenlök

2 msk neutral olja

3 dl havreris

½ dl vitt vin

ca 5 dl hönsbuljong

1 krm salt

½ – 1 dl grädde

50 g parmesanost

1/2 krm svartpeppar