back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Filo- och grönkålsgratäng med feta

  • ca 4 portioner

En krämig gratäng med härlig sälta. Servera som tillbehör till kött, fisk eller kyckling eller som en ensamrätt med t ex en fräsch sallad,

Hur

Gör så här:

1.

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsform.

2.

Tag bort grova stjälkar från grönkålen och skölj den ordentligt i kallt vatten. Förväll kålen i ca 1 minut i lättsaltat vatten. Låt vattnet rinna av och hacka sedan kålen grovt.

3.

 Skala lök och vitlök och finhacka. Fräs löken i olivolja i några minuter. Ställ åt sidan.

4.

 Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning. Vispa runt snabbt för att röra ut eventuella klumpar. Tillsätt mjölken och sedan grädden lite i taget under vispning på medelhög värme. Se till att det inte blir några klumpar. Höj värmen och låt koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda under fortsatt omrörning i ca 10 minuter. Rör ner lök, kål och citronskal. Smaka av med salt och peppar.

5.

 Häll ner blandningen i ugnsformen. Smula fetan och strö över. 

6.

Skär 6 ark med filodeg i samma storlek som formen. Lägg ett ark på formen, pensla med smör. Gör på samma vis med resterande ark. Avsluta med att pensla smör på toppen.

7.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills filodegen är gyllenbrun. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering.

8.

 

Ingredienser

Ingredienser

500 g grönkål

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

25 g smör

½ dl vetemjöl

2 dl mjölk

3 dl vispgrädde

rivet skal från 1 citron

200 g feta

 

ca 25 g smält smör

6 ark filodeg