Receptet på denna otroligt saftiga och goda citronkaka har vi fått från vår mammas bästa väninna (och tillika vår ”extra mamma”) Marie. Dock tror vi att hon underhåller någon liten detalj i receptet då vi aldrig lyckas få den 100% lika god som hennes. Som tur är uppnår vi 99% vilket funkar alldeles utmärkt det också.
En ljuvligt god pasta med en krämig och syrlig citronsås.
När vi lagar denna rätt lever vi inte efter Julia Childs devis ”If you’re afraid of butter, use cream” – då den innehåller ansenlig mängd utav både….
En julifierad version av polentakaka med saffran, mandel, apelsin och citron. Perfekt som sött till frukost eller fika.
Under de lite kallare sommardagarna brukar jag passa på att baka lite så vi har fika under de varma dagarna. För dessa dagar vill man ju spendera på stranden och gärna med lite gofika. Dessa citrongrottor med lemon curd och jordgubbar är en favorit.
Idag bjuder vi på ännu en smarrig och enkel middagsrätt som snabbt går att tillaga. Vi kokar lax tillsammans med fräscha gröna grönsaker i en krämig citronsås – en rätt som passar att servera till det mesta. Kanske en fräsch sallad, rårris, potatismos, quinoa eller pasta?
Även om Gruyèreost är god som den är – så är det lite annorlunda och gott att marinera den. Vi serverar gärna denna rätt som ett tilltugg eller istället för dessert.
Passa på när citrusfrukter är i säsong och gör denna fräscha dessert.
Foto Lisa Björner
Vi gör denna härliga ”retro-dessert” med citron – men lyckas du hitta (eller göra själv) någon annan citrussorbet så använd gärna den smaken. Byt då ut de kanderade skalen och de rivna skalen i sorbeten till den citrusfrukten. Tänk på att sufflén måste göras ”à la minute”, dvs precis när den ska serveras.
Foto Helen Pe
Orzo, även kallad risoni, ser ut som ris men är faktiskt pasta. Här gör vi en variant av ”allt i ett” och tillagar den tillsammans med kyckling, lök, citron och grönkål i stekpannan – i ugnen. Tänk på stekpannan måste ha ett handtag som hög värme. Om du inte har en sådan stekpanna kan du tjoffa ner allt på slutet i en ugnsform innan det ska in i ugnen.
Rädisor är en av de första vårprimörerna - och är populära att doppa i smör. Här river vi istället ner dem i smöret tillsammans med lite krasse och citronzest.
Biskvier kan upplevas lite mäktiga pga smörkrämen – men här bidrar lemon curd och citron med lite fräschör! Dessa biskvier är i ”normalstorlek” men gör dem gärna lite mindre, t ex munsbit-stora – så passar de perfekt på en dessertbuffé.
Foto Helen Pe
En vacker paj med söt och len italiensk maräng som bryter av perfekt mot den syrliga och krämiga citronfyllningen.