• Middag
  • Efterrätt
  • Italienskt
  • Vegetariskt
  • Choklad
  • Fisk & Skaldjur
  • Fler
Inlagd gurka med lök, paprika och chiliflingor

Inlagd gurka med lök, paprika och chiliflingor

Har hittills gjort saltgurka (för att äta med honung och smetana) men tänkte nu göra ”Bread and Butter Pickles” –som är en inläggning med paprika, lök och chiliflingor.

Namnet kommer från att det användes som ett billigt men smakrikt pålägg under den amerikanska depressionen på 1930-talet. Vilken tur i oturen för oss att de är så otroligt goda, så att de idag anses mer som en delikatess än fattigmansmat!

Vi älskar att lägga dem på en tonfiskmacka eller som tillbehör till falafel

Chèvrekräm toppad med ugnsrostade betor och pinjenötter

Chèvrekräm toppad med ugnsrostade betor och pinjenötter

En läcker och färgglad rätt med chèvrekräm, ugnsrostade betor och pinjenötter. Perfekt för att använda färska betor från köksträdgården.

Grillad hjärtsallad med gribichesås

Grillad hjärtsallad med gribichesås

Gribiche är en fransk sås gjord på bl a kokt ägg. Traditionellt serveras den till kokt kyckling eller fisk, kalvhuvud, tripes (inälvor) eller en kall terrine. Oroa er inte - här serverar vi den till grillad hjärtsallad.

Foto: Lisa Björner

 






Grillad potatis med mojo rojo

Grillad potatis med mojo rojo

Mojo rojo är en spansk smakrik tomat- och paprikabaserad sås som serveras till bl a potatis och tapas. Här grillar vi potatisen på spett och serverar med såsen.

Wedge Salad med bacon och ädelostdressing

Wedge Salad med bacon och ädelostdressing

I USA är detta en populär rätt. Servera gärna som en förrätt eller enklare lunch. Här hittar ni en annan variant där vi serverar sallaten endast med en ranch dressing.

Karamelliserade majs­kolvar med jalapeño och lime

Karamelliserade majs­kolvar med jalapeño och lime

Den senaste tiden har det varit populärt att smaksätta grillad majs på diverse vis – men vi kan lova er att just detta sätt – karamelliserad med jalapeño och lime – har ni aldrig smakat. I detta recept har vi fått till allt – sälta, hetta, syra och sötma. Vansinnigt gott kan vi lova.

Corn ribs med misosmör och kimchi

Corn ribs med misosmör och kimchi

Här tar vi klassisk amerikanska corn ribs och smaksätter med japansk miso samt koreansk kimchi. En riktig smakrik kombination. Bäst resultat får du om du använder färska majskolvar men det går även bra med förkokta. 

Foto: Helen Pe

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv. 


Ljummen sallad med mangold, blandade bönor och morotsblast­pesto

Ljummen sallad med mangold, blandade bönor och morotsblast­pesto

En god sallad med mangold, blandade bönor och morotsblastpesto.

Foto Helen Pe

Receptet har vi tidigare skrivit för tidningen Lantliv.

Prosciutto e melone

Prosciutto e melone

Passa på när melon är i säsong och bjud på denna italienska klassiker – som tar ca 2 minuter att göra iordning. Den söta melonen gifter sig perfekt med sältan i den lufttorkade skinkan.

Grillad halloumi med persika, färsk mynta och balsamico­vinaigrette

Grillad halloumi med persika, färsk mynta och balsamico­vinaigrette

Söt, salt och syrligt – en perfekt smakkombination. Dagens sallad med den salta halloumin, saftiga söta persikor och syrliga balsamicon är ljuvlig god i sin enkelhet men passar också perfekt att servera till grillat. Ett annat tips är att fästa en bit persika, en bit halloumi och en myntablad på en tandpetare och ringla över lite balsamicovinaigrette – och servera som ett härligt somrigt tilltugg innan middagen.

Grillad majs med brynt vitlöks­smör, feta och picklad chili

Grillad majs med brynt vitlöks­smör, feta och picklad chili

En favorit i repris. En av de godaste rätterna skapad av Monica. Serveras med grillad majs, brynt vitlökssmör, feta och picklad chili. Och ja, vitlöken ska koka så länge. Då blir den riktig härlig karamelliserad och söt...

Grillade avokados med burrata, cocktailtomater och pesto

Grillade avokados med burrata, cocktailtomater och pesto

Det kan kännas lite annorlunda att grilla avokados men det blir riktigt gott - framförallt när de toppas med tomater, pesto och burrata som är en krämigare variant av mozzarella. 

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.

Foto: Lisa Björner