Focaccia med Gruyère, karamelliserad lök och färska fikon
Det finns nog inget godare än en nybakad focaccia – speciellt när den toppas med ljuvlig Le Gruyère AOP, söt karamelliserad lök och saftiga färska fikon. En riktig “match-made in heaven” som är perfekt att bjuda på som te x tilltugg innan middagen, tillsammans med en charkuteribricka eller som tillbehör till en god pasta.En god … Continued
Bolognese Ragù med rostad baguette med vitlök- och sardellsmör
Egentligen ska det varken vara vitlök eller kryddor i en äkta bolognese, men däremot mjölk. Vi blev själva förvånade när vi fick lära oss det. Och det ska vara kalv, inte högrev, och tagliatelle eller fettuccine i stället för spaghetti. Det råder också delade meningar om huruvida det ska vara vitt eller rött vin. Men … Continued
Hemgjord Sweet chilisås
Idag bjuder vi på det bästa receptet på hemgjord sweet chilisås. Denna härlig sötsliskiga och lagom heta thailändska sås är nästan lika vanlig i det västerländska köket som i det thailändska. Den används både som smaksättning och som dippsås till exempelvis vårrullar. Det går bra att utesluta fisksåsen, men smaka då av med mer salt … Continued
Baba ganoush toppad med furikake
Här blandar vi mellanöstern med det japanska köket. Furikake är nämligen en japansk kryddblandning medan baba ganoush är en aubergineröra från mellanöstern. All furikake kommer inte gå åt – spar och använd till att t ex strö över ris, grönsaker eller fisk. Antal: ca 5 dl portioner Ingredienser: 800 g aubergine 2 msk tahini 1 … Continued
Crème brûlée
Kommer ni ihåg scenen i Amelie de Montmartre där hon knäcker sönder den knäckiga toppen på en crème brûlée? Det ljudet är lika tillfredsställande som tystnaden när man stänger av köksfläkten. För att inte tala om smaken. Den silkeslena krämen med ljuvlig smak av vanilj. Oh la la… Finns inte ord att beskriva hur vansinnigt … Continued
Knådfritt bröd i gjutjärnspanna
Ett snabbt och enkelt knådfritt bröd som blir riktigt gott. Här gör vi det i en gjutjärnspanna då den fördelar värmen effektivt när brödet gräddas. Dessutom är det fint att servera brödet i den. Det går dock utmärkt att även grädda i en vanlig bakform. Antal: 12-14 bitar Ingredienser: 25 g jäst 4 ½ dl … Continued

