• Middag
  • Efterrätt
  • Italienskt
  • Vegetariskt
  • Choklad
  • Fisk & Skaldjur
  • Fler
Sommarsval avokado- och grapefruktsoppa

Sommarsval avokado- och grapefruktsoppa

En uppfriskande soppa med avokado och grapefrukt. Perfekt en varm sommardag.

Vit sparrissoppa toppad med färska örter och vårblommor

Vit sparrissoppa toppad med färska örter och vårblommor

Här i Sverige är grön sparris populärt men söderut i Europa är man även väldigt förtjust i vit sparris. Här gör vi sammetslen och krämig soppa med vit sparris som vi sedan toppar med ätbara vårblommor som t ex tusensköna, löktravsblommor och syrénblommor.

Foto: Elin Sylwan

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Lantliv.

Indisk gryta med röda linser, kokos, sötpotatis och spenat

Indisk gryta med röda linser, kokos, sötpotatis och spenat

En mustig och smakrik gryta med varm toner av indiska kryddor. Kan ätas som den är men blir extra matig om den serveras med basmatiris och naanbröd. Bli inte rädd pga mängden ingredienser – grytan är både snabb och enkel att göra.

Foto Lisa Björner

Smör med rivna rädisor, krasse och citronzest

Smör med rivna rädisor, krasse och citronzest

Rädisor är en av de första vårprimörerna - och är populära att doppa i smör. Här river vi istället ner dem i smöret tillsammans med lite krasse och citronzest.




Vitbönröra med löktrav och pitachips

Vitbönröra med löktrav och pitachips

Löktrav, en av våra vanligaste ogräs, känns igen vid att den doftar lök. I matlagning är den ett bra alternativ till vitlök men förlorar sin smak vid upphettning och torkning – så använd den gärna färsk i t ex kryddsmör, vinaigrette, sallader - eller denna goda röra med vita bönor.

Foto Lisa Björner

Filo- och grönkålsgratäng med feta

Filo- och grönkålsgratäng med feta

En krämig gratäng med härlig sälta. Servera som tillbehör till kött, fisk eller kyckling eller som en ensamrätt med t ex en fräsch sallad,

Jamaikansk grillad majs med jerk-majonnäs och rostad kokos

Jamaikansk grillad majs med jerk-majonnäs och rostad kokos

Vi älskar att grilla majs – och även om det är supergott i all sin enkelhet med bara lite smör och salt så det även roligt och gott att ibland variera sig lite. Här gör vi en variant med den spännande jamaikanska kryddblandingen ”jerk spice”. Även om det finns många varianter så innehåller kryddblandningen alltid kryddpeppar och scotch bonnet­chili. Just den chilisorten kan vara svår att få tag på, men då går det lika bra med habanero. Blandningen blir mindre het med vanlig röd chili (spansk peppar). All kryddblandning kommer inte gå åt – spar och använd som marinad till kyckling och kött. Förvara i en tätslutad burk i kylskåpet.

Filodegs­­paj med potatis, Gruyère och sparris

Filodegs­­paj med potatis, Gruyère och sparris

Vi tycker det är trevligt att ibland byta ut den klassiska pajdegen mot en lätt och krispig filodeg.


Frasiga morot- och zucchini­plättar

Frasiga morot- och zucchini­plättar

Dessa morot- och zucchiniplättar är busenkla att göra – och supergoda förstås. Barnen älskar när vi serverar dem i pitabröd med sallad, feta och någon god röra medan vi tycker de är även goda som de är – serverad endast med lite sallad och kanske någon god vitlöksyoghurt. Ibland dyker de även upp som tillbehör till någon kyckling- eller kötträtt. En mångsidig rätt helt enkelt!

Vit gazpacho med ramslöks­olja

Vit gazpacho med ramslöks­olja

Vit gazpacho, eller ”ajo blanco” – en fräsch kall spansk soppa som även går utmärkt att servera varm. Här har vi adderat en svensk touch genom att ringla över ramslöksolja. Får du inte tag i ramslök kan du byta ut den mot gräslök.

Foto Lisa Björner.

Detta recept har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat

Grön shakshuka

Grön shakshuka

Shakskuka är en mellanöstern/nordafrikansk rätt som vanligtvis baseras på tomater. Här har vi gjort en ”grön” variant där spenat och grönkål får agera som bas i denna smakrika och tillfredsställande rätt.

Risotto alla vodka

Risotto alla vodka

Detta är en variant på rätten Penne alla vodka - men vi har använt risotto istället för pasta samt toppat med en härlig krämig burrata som är en lite lyxigare sorts mozzarella.