back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Vietnamesisk sallad med friterad calamari

  • ca 4 portioner

Den klassiska friterade calamarin, som alla någon gång har ätit på utlandsemestern, blir ännu godare när den serveras på en fräsch och krispig vietnamesisk sallad med en sötsyrlig och lite het dressing. Calamari, som är på svenska kallas även för 10-armad bläckfisk, kan köpas antingen som en hel tub eller skivad i ringar.

Hur

Gör så här

1.

Gör såsen genom att kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Rör ihop med övriga ingredienser.

2.

Skala och skär morötterna i strimlor eller använd en spiralizer. Strimla salladskålen fint. Halvera och skiva rödlöken. Rör ihop grönsaker och örter med såsen. Smaka av med salt och peppar. Strö över jordnötter.

3.

Rensa bläckfisken om den inte redan är det genom att dra loss huvudet med hjälp av bläckfiskarmarna. Skär precis ovanför armarna. Spar armarna och tuberna. Dra ur broskpennan som sitter inuti tuben. Dra av skinnet. Skölj ur tuberna. Skär tuben i ca 1 cm ringar.

4.

Vispa ihop ingredienserna till frityrsmeten. Rör inte för mycket – det kan fortfarande finnas klumpar kvar. Värm oljan till 180 grader. Doppa bläckfisken i smeten, låt rinna av lite och fritera i oljan till den är krispig och gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

5.

Toppa salladen med bläckfisken och servera direkt.

Ingredienser

Ingredienser

400 g 12-armade bläckfiskar

ca 400 g salladskål

200 g morötter

1/2 rödlök

ca 1 dl mynta

ca 1 dl koriander

ca 1 dl jordnötter

salt

peppar

Sås

2 röda chilifrukter

3 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

3 msk neutral olja

3 msk färskpressad lime

3 msk fisksås

2 msk strösocker

1 msk risvinsvinäger

Frityrsmet

1 ägg

2 dl iskallt vatten

2 dl mjöl

1 tsk salt

frityrolja