Indisk ”Butter Chicken”

Det finns många variationer på indisk Butter Chicken och de flesta blir säkert supergoda. Vi tycker det här receptet blev fantastiskt smarrigt – saftiga kycklingbitar i en len, mild och mustig sås full av smak. Servera gärna Butter Chicken tillsammans med basmatiris och hembakat indiskt naanbröd – vårt recept hittar ni här! Kycklinggrytan är lätt att laga och kommer med säkerhet falla alla i smaken – hela familjen eller kompisarna på middag; vardag som helg! Önskar er alla en riktig bra fredag! /Kram Lisa & Moncia

 

Mild och smakrik indisk butter chicken med indiskt naanbröd på en träskiva

Indisk Butter Chicken
ca 4 portioner

800 g kycklingfilé eller lårfilé

Marinad
1 dl naturell yoghurt
3-4 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipulver
1 tsk salt

Sås
2 msk olja
3 msk smör

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
1 ½ tsk garam masala
1 tsk malen koriander
1 kanelstång
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk tomatpuré
1-2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
1 msk smör

Skär kycklingen i ca 5 cm stora bitar. Rör ihop ingredienserna till marinaden och rör ner kycklingen. Ställ kallt i minst 1 timme, gärna över natten.

Värm olja och 1 msk smör i en stekpanna och fräs kycklingbitarna runtom i några minuter så de blir gyllenbruna. Lägg åt sidan och håll varm.

Skala och hacka lök. Stek löken i 2 msk smör i samma stekpanna, på mellanvärme i ca 5 minuter. Rör om så att de inte bränns. Tillsätt vitlök och fräs i några minuter till. Rör i kryddorna och fräs i någon minut. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och socker. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Plocka ur kanelstången och kör såsen slät med mixerstav eller matberedare. Häll tillbaka såsen i en kastrull och tillsätt grädde och kycklingen. Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt. Blanka av med smör. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med färsk koriander och servera med basmatiris och naanbröd.

  1. Roger skriver:

    Otroligt gott och hyfsat snabbt att slänga ihop. Hackade i en färsk mango precis innan servering och den gjorde inte bort sig.

    Helt renskrapade kastruller efter middagen idag, det är ett galet bra betyg. 👌

    1. Åh vad roligt att höra! Receptet verkar vara en stor favorit här på bloggen!

  2. Mea skriver:

    Ser jättegott ut! Ett par frågor: kan jag ta creme fraiche ist för yoghurt? Bör jag då ha en skvätt citron i för syrans skull?
    Spelar det nån roll hur jag skär kycklingen? (Novis på styckning)

    1. Hej! Vad kul att du tycker kycklingrätten ser god ut! Vi har aldrig provat men det går säkert bra att använda créme fraiche istället. Vill du ha lite mer syra, ta i en skvätt citron. Vi har skuret kycklingen i bitar, ca 3 x 3 cm stora, men det är inte så noggrant – det viktigast är att se till att kycklingen är genomkokt när den serveras. Varma hälsningar, Lisa & Monica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..