Mixa alla ingredienserna till en slät olja
Söker ni tips på varmrätt till festen? Vad sägs om ugnsbakad torsk med ört- och parmesantäcke serverad med risotto och örtolja. I Italien serveras risotto som den är – inte med något tillbehör. Vi tycker dock det blir jättegott att servera den med ört- och parmesantäckt torsk samt örtolja.
1.
Mixa alla ingredienserna till en slät olja
1.
Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i smör och olivolja i några minuter i en tjockbottnadkastrull, utan att löken tar färg
2.
Höj värmen något och rör ner riset. Låt fräsa i några minuter
3.
Sänk värmen något, tillsätt vinet och låt koka in under omrörning
4.
Tillsätt lite av buljongen och rör om. När all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma vis tills riset har endast lätt tuggmotstånd.
5.
Rör ner de parmesanosten. Låt risotton vila några minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
1.
Medan risotton tillagas, värm ugnen till 200 grader och blanda alla ingredienser till örtströsslet
2.
Lägg torsken i en ugnsform. Salta och peppra.
3.
Toppa fisken med örtströsslet och ställ in i ugnen i ca 15 – 20 minuter eller tills fiskens innertemperatur är ca 52 grader.
4.
Lägg upp torsk och risotto på tallrikar och ringla över lite örtolja. Servera resterande örtolja vid sidan av.
ca 600 g torskrygg (4 bitar á ca 150 g)
salt och peppar
1 dl valfri färska örter som basilika, persilja, gräslök, dill mm
1 dl rapsolja
1 schalottenlök
1 msk smör
3 – 4 msk olivolja
3 dl arborio- eller carnaroliris
1 1/2 dl torrt vitt vin
ca 1 1/2 liter varm höns- eller grönsaksbuljong
ca 1 dl riven parmesan
salt och peppar
75 g smör, smält
1 dl pankoströbröd
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök
1 tsk finrivet citronskal
½ – 1 dl riven parmesanost
1/2 tsk salt