Gör såsen genom att kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Rör ihop chili, vitlök, lök, risvinsvinäger, lime, fisksås, socker och olja. Smaka av med salt och peppar.
En vietnamesisk-inspirerad spetskålsallad med smak av lime, chili, mynta, koriander och jordnötter. Kan njutas som den är eller som tillbehör till fisk-, kött- eller kycklingrätter.
1.
Gör såsen genom att kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Rör ihop chili, vitlök, lök, risvinsvinäger, lime, fisksås, socker och olja. Smaka av med salt och peppar.
2.
Skala och skär morötterna i strimlor. Strimla salladskålen fint. Skiva rödlök och vårlök. Blanda grönsaker, lök, mynta, koriander och nästan all jordnötter. Rör i såsen eller servera vid sidan av.
3.
Lägg upp på ett stort fat och strö över sesamfrön, extra koriander och resten av jordnötterna.
ca 400 g röd spetskål
2 morötter
¼ rödlök
3 salladslök
ca 1 dl mynta
ca 1 dl koriander
ca 1 dl jordnötter
1/2 dl rostade sesamfrön (vita och svarta)
1 röd chilifrukt
1 shallotenlök
1 vitlöksklyfta
3 msk färskpressad lime
3 msk fisksås
2 msk strösocker
1 msk risvinsvinäger
1 msk netural olja
salt och peppar