Palaak halloumi med dadelchutney och mynta- och korianderchutney

Måndag och dags för veckans köttfria recept som är inspirerad från det indiska köket. Det är en variant på en av våra all-time favorit indiska rätter – palak paneer. Istället för den indiska färskosten paneer använder vi halloumi.  Grytan serverar vi med basmatiri, yoghurt och en chutney på dadlar, tomat och russin, och mynta- och korianderchutney. Åh – grytan är verkligen så fantastiskt god, speciellt tillsammans med de smakrika sötsyrliga chutneys. Ni måste bara prova att laga den! Och vill man använda paneer istället för halloumi så har faktiskt Arla nyligen tagit fram en egen paneer som finns i de flesta matbutiker.

Lisa Björner

Palaak Halloumi
ca 4 portioner

För att halloumin inte ska vara för salt, blötlägger vi den
först i vatten.

400 g halloumi
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 tomater

2 msk + 1 tsk olivolja
1 msk finriven färsk ingefära
1 msk malen koriander
1 tsk mald spiskummin
½ tsk gurkmeja
½ – 1 tsk chilipulver
1 msk tomatpuré

2 tsk strösocker
200 g bladspenat
1 tsk garam masala
1 dl grädde
salt och peppar

ca ½ dl hackad färsk koriander till garnering

Skär halloumin i kuber och lägg i en skål med kallt vatten.


Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i bitar. 

Värm olivolja i en gryta eller djup stekpanna. Fräs lök och vitlök i 2 msk olivolja i några minuter tills de är mjuka. Tillsätt ingefära, koriander, spiskummin, gurkmeja och chilipulver och fräs i ytterligare ca 5 minuter. Rör i tomaterna, tomatpuré och socker och låt puttra under lock i några minuter.

Skölj spenaten och hacka grovt. Rör ner spenaten i grytan tills den har sjunkit ihop. Tillsätt grädde och garam masala och låt puttra i ytterligare några minuter.

Tag upp halloumin ur vattnet. Torka med hushållspapper. Värm 1 tsk olivolja i en stekpanna och stek halloumin runtom tills de blir gyllenbruna. Skär i bitar. Lägg ner halloumin i grytan och smaka av med salt och peppar. Garnera med hackad koriander. Servera med basmatiris, yoghurt och chutney.

Chutney på dadlar, tomat och russin
ca 1 dl

1 lagerblad
1 kanelstång
2 hela nejlikor
2 hela gröna kardemummafrön
1 tsk senapsfrön
1 msk olja
1 tsk finhackad färsk ingefära
¼ tsk gurkmeja
250 g färska tomater, hackade
1 nypa röda chiliflingor
½ tsk salt
½ dl strösocker

1 msk russin, hackade
2 msk finhackade dadlar

Rosta nejlikor, kardemumma, senapsfrön, kanelstång och lagerblad i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott. Lägg allt förutom kanelstång och lagerblad i en mortel och mortla fint. Värm oljan i stekpannan och tillsätt tomaterna, alla kryddor och salt. Koka upp och låt puttra utan lock i ca 10 minuter till en puré. Mosa lite lätt under tiden. Tillsätt socker och låt puttra i ca 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna helt. Plocka ur lagerbladet och kanelstången.

Rör ner russin och dadlarna.

Mynta- och korianderchutney
2 dl färsk mynta
2 dl färsk koriander
½ – 1 grön chili, urkärnad
1 msk riven färsk ingefära
saft från 1 lime
1 msk strösocker
salt

Kör alla ingredienser i en matberedare eller med mixerstav till en puré. Smaka av med salt och eventuellt mer socker.

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen  Allt om mat.