Kycklingtagine med saffran, aprikoser och oliver

Denna vecka har varit riktigt ruggigt vädermässigt. Snö blandat med regn. Så ännu kommer vi inte börja med en massa vårlätta recept – utan idag blir det en mustig och värmande kycklingtagine med saffran, aprikoser och oliver. Bli inte avskräckt av den långa ingredienslistan. Scrollar du ner till instruktionerna så ser du hur otroligt enkelt och snabbt det går att göra denna makalös goda tagine.  Tagine är för övrigt en nordafrikanskt maträtt – som lagas i en kärl med konformad lock som kallas just tagine (som den på bilden). Det går förstås bra att laga i en vanlig kastrull eller grytjärn också.

Kycklingtagine i en klassisk marokansk tagineform serverad med couscous

Foto: Lisa Björner

Kycklingtagine med saffran, aprikoser och oliver
ca 4 portioner

ca 1 kg kycklinglår
3 gula lök, skalad och skivad
4 vitlöksklyftor, skalad och finhackad
2 morötter, skalad och skuren i stavar
3 msk olivolja
2 msk smör
2 lagerblad
1 tsk malen spiskummin
1 tsk
paprikapulver
1 tsk malen
ingefära
1 kanelstång
1 kuvert saffran (1/2 g)
5 dl
höns- eller kycklingbuljong
1 dl torkade aprikoser
6
dadlar, delade
2 dl gröna oliver
1 liten citron, skivad
(gärna ekologisk)
½ dl grovhackad persilja
½ rostade mandelspån
salt och svartpeppar

Salta och peppra kycklingen och bryn i ca 1 msk olivolja i en stekgryta tills den blir gyllenbrun runtom. Lägg åt sidan.

Tillsätt smör och resten av oljan i stekgrytan och fräs löken på låg värme i ca 20 minuter. Tillsätt vitlök och kryddorna och fräs i någon minut till. Lägg i kycklingen, buljong, aprikoser, dadlar och koka upp. Låt sjuda i ca 20 minuter under lock. Lägg i morötterna, oliverna och den skivade citronen och fortsätt sjuda i ca 5 minuter till. Smaka av med salt och peppar. Garnera med persilja. Servera med rostade mandelspån samt bulgur eller couscous.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..