Det var så pass kallt imorse att det fick bli mösspremiär (alltså ”mössa” och inte en liten hårig gnagare).  Så ikväll får det bli en värmande Laksa till middag. Laksa är en nudelsoppa som har sitt ursprung hos Peranakanfolket, ättlingar till de kineser som invandrade till bland annat Malaysia och Singapore på 1600-talet. Jag lärde mig att äta och tillaga laksa när jag åt mig genom Asien under ett par månader i min ”ungdom”. Denna gudomligt goda soppa kommer i en mängd olika varianter. Här är en som jag har skapat – laksa med nudlar, kokos, kyckling och sötpotatis. /Monica

Laksa med nudlar, kokos, kyckling och sötpotatis i två skålar på ett träbord

Laksa med nudlar, kokos, kyckling och sötpotatis i två skålar på ett träbord

Pinnar som lyfter upp nudlar ur en skål med laksa
Laksa med nudlar, kokos, kyckling och sötpotatis
ca 4 portioner

2 röda chili
2 citrongräs (endast den vita delen)
4 schalottenlökar
ca 300 g sötpotatis
2 kycklingfi léer
ca 1 msk rapsolja
2 msk riven färsk ingefära
1 msk gurkmeja
8 dl hönsbuljong
8 dl kokosmjölk
250 g äggnudlar
2 msk färskpressad limesaft (ca 1 lime)
2 msk fisksås
1 kruka thaibasilika
1 kruka mynta
2 dl jordnötter
100 g färska böngroddar

Kärna ur och finhacka chilin. Krossa citrongräset och strimla det fint. Skala och skiva schalottenlöken. Skala sötpotatisen och skär den i kuber. Strimla kycklingen.

Värm oljan i en wok eller i en kastrull. Fräs chili, citrongräs, lök, ingefära och gurkmeja i ca 1 minut.

Häll på buljong och kokosmjölk. Koka upp och tillsätt sötpotatisen. Sjud i ca 5 minuter eller tills potatisen börjar mjukna. Tillsätt kycklingen och sjud tills den är genomkokt, i ytterligare ca 5 minuter.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och fördela nudlarna i stora soppskålar.

Tillsätt limesaft och fisksås i soppan och häll upp den i skålarna. Hacka örterna och jordnötterna. Toppa med böngroddar, jordnötter och färska örter.

LOADING..