back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Laksa med nudlar, kokos, kyckling och sötpotatis

Laksa är en nudelsoppa med ursprung hos Peranakanfolket. Här är en variant med nudlar, kokos, kyckling och sötpotatis.

Hur

1.

Kärna ur och finhacka chilin.

2.

Krossa citrongräset och strimla det fint.

3.

Skala och skiva schalottenlöken.

4.

Skala sötpotatisen och skär den i kuber.

5.

Strimla kycklingen.

6.

Värm oljan i en wok eller i en kastrull. Fräs chili, citrongräs, lök, ingefära och gurkmeja i ca 1 minut.

7.

Häll på buljong och kokosmjölk. Koka upp och tillsätt sötpotatisen. Sjud i ca 5 minuter eller tills potatisen börjar mjukna.

8.

Tillsätt kycklingen och sjud tills den är genomkokt, i ytterligare ca 5 minuter.

9.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och fördela nudlarna i stora soppskålar.

10.

Tillsätt limesaft och fisksås i soppan och häll upp den i skålarna.

11.

Hacka örterna och jordnötterna. Toppa med böngroddar, jordnötter och färska örter.

Ingredienser

2 röda chili

2 (endast den vita delen) citrongräs

4 schalottenlökar

ca 300 g sötpotatis

2 kycklingfi léer

ca 1 msk rapsolja

2 msk riven färsk ingefära

1 msk gurkmeja

8 dl hönsbuljong

8 dl kokosmjölk

250 g äggnudlar

2 msk (ca 1 lime) färskpressad limesaft

2 msk fisksås

1 kruka thaibasilika

1 kruka mynta

2 dl jordnötter

100 g färska böngroddar