back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Thai laxsoppa med kokosmjölk, champinjoner, broccoli, chili och lime

En smakrik och lättlagad thailändsk laxsoppa med kokosmjölk, champinjoner, broccoli, chili och lime.

Hur

1.

Skär laxen i kuber. Dela champinjonerna om de är små eller skär dem i skivor. Halvera körsbärstomaterna. Krossa citrongräsen och strimla dem tunt. Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor. Skiva salladslöken. Skär broccolin i mindre bitar.

2.

Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull. Tillsätt galangal eller ingefära, citrongräs, limeblad och chili. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt broccolin och fortsätt sjud i 5 – 10 minuter.

3.

Lägg ner laxen, champinjoner, tomater och låt soppan sjud försiktigt i några minuter. Laxen ska bli precis tillagad utan att falla sönder.

4.

Blanda i fisksås och limesaft. Häll upp i soppskålarna. Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt med limeklyftor.

5.

Om mer hetta önskas, toppa med ytterligare lite skivad chili.

Ingredienser

400 g lax

100 g färska champinjoner

16 körsbärstomater

2 st citrongräs (endast den vita delen)

1 röd chili

2 salladslökar

200 g broccoli

8 dl hönsbuljong

8 dl kokosmjölk

1 msk riven färsk ingefära eller galangal

4 limeblad

2 msk fisksås

1/2 dl färskpressad limesaft (1–2 lime)

1 kruka koriander, hackad

1 lime i klyftor

chili till garnering