ANNONS

Spaghetti marinara alla griglia

/

Ni som följer oss på Instagram (@systrarnaeisenman) har kanske sett att vi precis har kommit hem från en härlig semester på Sardinien där hela familjen firade vår mors 80-års dag. Vi kommer berätta mer om det här på bloggen – först måste vi bara få ”landa” lite och njuta av det fina svenska sommaren. Tills dess bjuder vi på denna favorit. Spaghetti marinara alla griglia. Normalt sett så grillar man inte skaldjuren till denna pastarätt men alla i sällskapet höll med om att från och med nu är det det enda sättet att göra det!

När man gör en tomatsås är det viktig att smaka, smaka, smaka. När såsen har kokat en stund brukar vi justera smaken genom att t ex lägga till lite mera kryddor eller socker. Samma gäller även på slutet när man tillsätter vinet och citronsaften.

.

Spaghetti marinara

Spaghetti marinara alla griglia
4 portioner

2 schalottenlök
2 – 3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja
250 g körsbärstomater
2 förpackningar krossade tomater à 500g
1/2 dl tomatpuré
ca 1 tsk chiliflakes
ca 1 tsk oregano
1-  2 msk strösocker
1  dl torrt vitt vin
rivet skal från 1 citron
ca 2 msk citronsaft
salt och nymalen svartpeppar

8 st pilgrimsmusslor
8 st kungsräkor, MSC-certifierade
ca 400 g gröna musslor

ca 200 g calamari
4 st havskräftor
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
ca 1/2 dl olivolja
rivet skal från 1 citron
en skvätt citronsaft
en nypa salt

4 portioner spaghetti
ca 1/2 dl finhackad bladpersilja samt extra till garnering

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan. Under tiden, skär tomaterna i klyftor och kärna ur. Lägg ner med löken och fräs lite till. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kryddor och socker. Låt puttra i ca 20 minuter. Tillsätt vin, citronskal och citronsaft och låt puttra ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Under tiden att såsen kokar gör iordning skaldjuren. Finhacka vitlöksklyftorna. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda med olivolja, citronskal, citronsaft och salt. Skölj skaldjuren, torka dem lätt med lite hushållspapper och blanda med marinaden. Låt stå kallt.

Gör iordning grillen. När kolen är klar kan man börja grilla skaldjuren samtidigt som man kokar spaghettin. Det är viktigt att man inte överkokar spaghettin utan den ska vara al dente – annars går den sönder när man blandar ihop den med såsen och skaldjuren. Tänk också på när man grillar att musslorna är redan förkokta så de ska bara snabbt värmas.

När spaghettin är klar, blanda den med tomatsåsen, persiljan och skaldjuren. Strö över lite persilja och servera direkt.  Buon appetito!

.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00