back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Spaghetti marinara alla griglia

  • ca 6 portioner

Något jag i princip alltid beställer ifall det finns på menyn är skaldjurspasta. Det är en rätt som jag även gillar att laga hemma i Sverige. Men nu när värmen kommer så vill man ju laga så mycket som möjligt på grillen – och då kom jag på den genialiska idén att grilla skaldjuren. Detta recept är ”next level” som är så populärt att säga i alla tiktok-matlagningsfilmer…

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.


Hur

Gör så här

1.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten och finhacka. Finhacka selleristjälken. Fräs lök i olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt vitlök, morot och selleri och stek i ytterligare några minuter. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vin, sardellpuré, socker och kryddor. Låt puttra i ca 20 minuter, under lock på glänt. Smaka av med salt och peppar.

2.

Under tiden att såsen kokar, gör i ordning skaldjuren. Blanda alla ingredienserna till marinaden.

3.

Dela bläckfisken i mindre bitar. Blanda bläckfisk, kammusslor, räkor, och havskräftor med marinaden. Rensa och borsta blåmusslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är skadade och de som inte sluter sig.

4.

Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Om du upplever att tomatsåsen är för tjock, kan du spara lite av kokvattnet när du häller av den för att spä ut såsen.

5.

När kolen har en fin glöd, börja grilla skaldjuren. Man kan med fördel grilla de olika skaldjuren var för sig då de har olika grilltider. Gemensamt är att de ska alla grillas relativt snabbt – så det måste vara en riktigt het glöd. Ha locket på grillen när du grillar blåmusslorna. Blåmusslorna ska grillas tills de har öppnat sig. Släng de som inte öppnar sig.

6.

Blanda pastan med tomatsåsen. Vänd försiktigt ner skaldjuren och strö sedan över persilja. Servera gärna med grillat bröd.

Ingredienser

Ingredienser

1 kg blåmusslor

ca 250 g små bläckfisk

200 g kammusslor

200 g skalade svenska räkor eller MSC-märkta kungsräkor

12 havskräftor

400 g okokt bucatini

Hackad bladpersilja till servering

Marinad

1 vitlöksklyfta

ca 1/2 dl olivolja

1 rivet skal från citron

2 tsk färskpressad citronsaft

1/4 tsk salt

Tomatsås

2 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

1 morot

1 selleristjälk

2 förpackningar à 500g krossade tomater

1/2 dl tomatpuré

1/2 dl torrt vitt vin

1 tsk sardellpuré

2 tsk strösocker

1 lagerblad

1 tsk torkad oregano

2 krm chiliflakes

1 tsk salt

några varv nymald svartpeppar