ANNONS

Ljummen sallad med rostade polkabetor och sötpotatis, brie, pekannötter och balsamico- och apelsinsirap

/

Måndag igen, vilket här på bloggen betyder köttfri måndag! Idag bjuder vi på ljuvlig ljummen sallad med ugnsrostade polkabetor och sötpotatis med fänkålsfrön, som vi varvar med färsk spenat och rostade pekannötter, toppar sedan med tunna skivor brie som sakta smälter över de varma rotfrukterna, för att slutligen ringla över en smaskig söt och syrlig balsamvinäger- och apelsinsirap. Njut!

sallad2

Ljummen sallad på rostade polkabetor & sötpotatis, brie,
pekannötter och balsamico- & apelsinsirap
4 portioner

400 g polkabetor (eller andra betor)
400 g sötpotatis
2 msk olivoljaolja
1 msk fänkålsfrön
ca 80 g pekannötter
ca 65 g färsk spenat
ca 250 g brieost
3 msk balsamvinäger
2 msk färskpressad apelsin
1 msk farinsocker
salt och peppar

Värm ugnen till 200 grader. Skala rotfrukterna och skär i klyftor. Rör ihop med olivolja och fänkålsfrön. Salta och peppra. Sprid ut på en ugnsplåt och rosta i ugnen i ca 20 minuter, eller tills de är klara.

Sprid ut pekanötterna på en ren bakplåt och ställ in i ugnen. Rosta i ca 5-10 minuter.

Koka balsamvinäger, färskpressad apelsin och farinsocker i en lite kastrull. Låt sjuda i ca 5 minuter tills den tjocknar något. (Den kommer tjockna ytterligare när den svalnar.)

Skär brieosten i mindre bitar.

Varva spenat, de varma rotfrukterna, brieost och pekannötter på en stor fat. Ringla över balsamicosirapen.


0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00