back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Indisk Butter Chicken

  • ca 4 portioner

Det här receptet blev fantastiskt smarrigt – saftiga kycklingbitar i en len, mild och mustig sås full av smak. Servera gärna Butter Chicken tillsammans med basmatiris och hembakat indiskt naanbröd.

Hur

Gör så här:

1.

Skär kycklingen i ca 5 cm stora bitar. Rör ihop ingredienserna till marinaden och rör ner kycklingen. Ställ kallt i minst 1 timme, gärna över natten.

2.

Värm olja och 1 msk smör i en stekpanna och fräs kycklingbitarna runtom i några minuter så de blir gyllenbruna. Lägg åt sidan och håll varm.

3.

För att göra såsen: Skala och hacka lök. Stek löken i 2 msk smör i samma stekpanna, på mellanvärme i ca 5 minuter. Rör om så att de inte bränns. Tillsätt vitlök och fräs i några minuter till. Rör i kryddorna och fräs i någon minut. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och socker. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Plocka ur kanelstången och kör såsen slät med mixerstav eller matberedare. Häll tillbaka såsen i en kastrull och tillsätt grädde och kycklingen. Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt. Blanka av med smör. Smaka av med salt och peppar.

4.

Garnera med färsk koriander och servera med basmatiris och naanbröd.

Ingredienser

Ingredienser

800 g kycklingfilé eller lårfilé

2 msk olja

färsk koriander till servering

basmatiris till servering

naanbröd till servering

Marinad

1 dl naturell yoghurt

3-4 pressade vitlöksklyftor

1 msk riven ingefära

2 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

1 tsk malen spiskummin

1 tsk chilipulver

1 tsk salt

Sås

1 gul lök

3 msk smör

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 tsk malen koriander

1 kanelstång

1 förpackning á 500 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

1-2 msk strösocker

2 dl vispgrädde