Värm ugnen till 150 grader. Smörj en form med löstagbar botten och bröa med mandelmjöl.
Denna kladdkaka (med betoning på ”kladd” då den är extrakladdig) är perfekt nu inför den judiska högtiden Pesach – då den innehåller varken mjöl eller bakpulver och smöret kan bytas ut mot mjölkfritt smör eller margarin. Då kakan är rätt söt kan det vara gott att servera med någon syrligt frukt eller bär. Den passar också förstås perfekt till påsk!
1.
Värm ugnen till 150 grader. Smörj en form med löstagbar botten och bröa med mandelmjöl.
2.
Smält vit chokladen i en skål över hett vattenbad.
3.
Rör ihop socker och ägg. Blanda ner smör och vit choklad. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och citron.
4.
Häll ner i formen och grädda i ca 15 minuter. Smeten kommer fortfarande vara lite lös. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen så att kakan stelnar ytterligare. Ta fram strax innan servering.
150 g smält smör (alt mjölkfritt smör eller margarin)
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
100 g vit choklad
2 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron