back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Spaghetti alla carbonara

Den romerska ”carbonaran” är en av Italiens mest kända pastarätter utanför dess gränser. Vissa attribuerar detta till att amerikanska soldater hade med sig fläsk och ägg till Italien under andra världskriget och blev därför ofta serverade denna rätt. När de sedan åkte hem, blev Pasta alla carbonara fort populär i USA och slutligen även resten av världen. Carbonara innehåller alltid ägg och någon form av fläsk. Det råder dock delade meningar om det ska vara guanciale (fläskkind) eller pancetta (fläsksida).

Hur

1.

Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.

2.

Lägg ner pastan och koka enligt instruktionerna på förpackningen.

3.

Under tiden att pastan kokar, värm oljan i en stekpanna.

4.

Tillsätt pancettan och stek den tills den börjar bli lite krispig.

5.

Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare 3 minuter.

6.

Häll av vattnet från pastan men spar lite på sidan.

7.

Häll ner pastan i stekpannan och blanda med fläsket.

8.

Rör ihop äggen med parmesanosten.

9.

Ta bort stekpannan från värmen och rör ner äggblandningen.

10.

Blanda väl. Äggen ska tillagas utan att det blir äggröra!

11.

Tillsätt lite av kokvattnet och blanda till en krämig konsistens.

12.

Smaka av med peppar och salt.

13.

Servera direkt.

Ingredienser

Ingredients

100 g guanciale eller pancetta

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 ägg

2 ½ dl riven pecorino eller parmesan

nymalen svartpeppar

salt

ca 450 spaghetti eller bucatini