Värm ugnen till 200 grader. Skölj fisken och fyll den med citronskivor och timjan.
En ljuvlig rätt med saltinbakad havsabborre serverad med krämig chèvre- och örtrisoni.
1.
Värm ugnen till 200 grader. Skölj fisken och fyll den med citronskivor och timjan.
2.
Vispa äggvitorna. Tillsätt saltet och blanda ordentligt.
3.
Lägg lite av saltblandningen på en plåt och fisken ovanpå. Täck sedan fisken helt med resten av saltblandningen.
4.
Baka fisken i ugnen i cirka 20 minuter, tills den har en innertemperatur på 50 grader.
5.
Koka under tiden risonin enligt anvisningarna på förpackningen.
6.
Skala och hacka lök och vitlök medan risonin kokar. Fräs dem i olivolja tills de är mjuka.
7.
Häll av vattnet från risonin och blanda den med lök, crème fraiche, örter och citronskal.
8.
Smula ner chèvreosten och rör om tills den har smält. Smaka av med salt och peppar.
9.
Ta ut fisken ur ugnen. Knacka sönder och ta bort det hårda saltskalet.
10.
Filea fisken och servera den varm med risoni och citronklyftor.
1.
Viner gjorda på druvan sauvignon blanc är en klassiker till fransk getost. Vi har svårt att se att havsabborren skulle göra att de passar sämre ihop, tvärtom. För oss som gillar öl är rekommendationen en tysk weissbier med en fruktighet som kan matcha både ost och fisk.
4 havsabborre
1-2 citroner
ca 20 kvistar timjan
6 äggvitor
1,6 kg grovt salt
till servering citronklyftor
3 dl risoni
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 dl crème fraiche
3 msk hackade blandade örter, t.ex. basilika, gräslök, timjan, persilja
½-1 tsk rivet citronskal
100-150 g chèvre
salt och svartpeppar