back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Saftig banan­kaka med tahini och tranbär

  • ca 10 bitar

Banankaka är en av våra favorit mjukkakor. Bananerna ger en fin saftighet och naturlig sötma i kakan, som också passar otroligt bra med flera olika smaksättningar som bl a choklad, nötter, torkad frukt och kokos. Nu har vi tillsatt ytterligare en smakförhöjare i vår banankaka – tahini! Tahini är sesampasta som används mycket i det mellanöstern köket, mest känt i kikärtsröran hummus. Tahinin tillför en mild och nötig smak, som kompletterar sötman från bananerna och syran från tranbären så bra. Mums! Vi kan verkligen rekommendera kakan som är dessutom perfekt att göra när man har några övermogna bananer som man inte vill slänga.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen på 175 grader.

2.

Smörj och mjöla en avlång bakform.

3.

Smält smöret och låt det svalna.

4.

Vispa socker och ägg poröst och rör sedan i smöret.

5.

Mosa bananerna och blanda ner dem i smeten tillsammans med turkisk yoghurt och tahini.

6.

Blanda de torra ingredienserna utom sesamfröna och rör ner i smeten tillsammans med tranbären.

7.

Häll smeten i formen och strö över de vita och svarta sesamfröna.

8.

Grädda i ca 45-50 minuter.

9.

Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.

10.

Låt kakan svalna helt.

Ingredienser

Ingredients

50 g smör

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

2 ägg

3 medelstora bananer, mogna

1/2 dl tahini

1/2 dl turkisk yoghurt

2 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1/2 dl torkade tranbär

1 tsk vita sesamfrön

1 tsk svarta sesamfrön