Värm ugnen till 225 grader.
Odlar ni sötpotatis? Fick en planta en gång som det blev absolut ingenting utav… Nåväl. Idag bjuder vi på ett recept som vi skapade för tidningen Lantliv – temat var ”Skördefest”. Varsågod – den godaste Pizza biancomed sötpotatis, chèvre och honung. Och vet ni vad, det är ok om ni köper färdig pizzadeg!
1.
Värm ugnen till 225 grader.
2.
Börja med att förbereda pizzadegen. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet, olivolja och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer av mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
3.
Skala och skiva sötpotatisen tunt, gärna med en mandolin. Smula chèvren.
4.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Tryck ut degen till en pizzabotten. Lägg den på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Pensla på olivolja. Fördela sötpotatis och chèvre jämt över degen. Strö över chiliflingor och flingsalt.
5.
Grädda pizza i mitten av ugnen i 12 - 15 minuter.
6.
Ringla över lite god olivolja och honung. Garnera med färsk timjan. Servera varm.
125 g sötpotatis
125 g chèvre
½ - 1 tsk chiliflingor
2 tsk plus lite extra olivolja
1 - 3 msk honung
flingsalt
färsk timjan till garnering
125 g sötpotatis
125 g chèvre
½ - 1 tsk chiliflingor
2 tsk plus lite extra olivolja
1 - 3 msk honung
flingsalt
färsk timjan till garnering