back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Ragù alla Bolognese

Denna kända pastarätt härstammar från Bologna (därav namnet). Det finns otaliga varianter av receptet och det råder delade meningar om man använder högrev som får koka sönder eller om man först maler det till färs. Vitt eller rött vin i såsen är också omdiskuterat – även mängden tomat. Dock är nog alla italienare överens om att det är inte spaghetti man äter med ragùn utan snarare tagliatelle, fettuccinne eller pappardelle. Vi har testat oss fram och tycker att just detta recept är riktigt riktigt bra. Hemligheten är kycklinglever och sardeller. De ger såsen en härlig djup och komplexitet. Det är inget måste – men ändå trevligt om man serverar ragún med hemgjord pasta.

Hur

1.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka morötter och rotselleri. Värm lite olja i en stekgryta. Stek pancettan i några minuter och tillsätt sedan lök och vitlök. Stek i några minuter. Tillsätt morötter och rotselleri. Stek i ytterligare några minuter. Lägg grönsakerna åt sidan.

2.

Finhacka levern. Värm lite olja i stekgrytan och fräs levern i några minuter. Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt sedan grönsakerna, sardeller, tomatpuré, mjölk samt muskotnöt. Låt småputtra utan lock tills all mjölk har kokat bort. Rör om då och då.

3.

Under tiden värm ugnen till 125 grader. Rör ner vin och tomater. Ställ in grytan, med locket på glänt, i ugnen. Låt puttra i ugnen i 3-4 timmar. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

4.

Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan efter instruktionerna på förpackningen. Servera pastan tillsammans med såsen, färsk basilika och riven parmesan.

Ingredienser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

100 g morötter

100 g stjälkselleri

100 g tärnad pancetta eller bacon

80 g kycklinglever

1 tsk eller 2 - 3 sardellcrème eller hackade sardeller

3 msk tomatpuré

3 dl standard mjölk

en nypa nymalen muskotnöt

3 dl torrt vitt vin

800 g hela tomater på burk eller tetra

efter smak salt

efter smak peppar

efter behov olivolja till stekning

ca 600 g pappardelle, tagliatelle eller fettucinne

efter behov färsk basilika till garnering

efter behov riven parmesan