back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Rabarberbullar i ugnsform

  • ca 24 bullar

Dessa sötsyrliga bullar är lite härligt kletiga med både rabarberfyllning och glasyr. Vill du enkelt göra egen rabarbersylt hittar du receptet här!

Foto: Lisa Björner

Hur

Gör så här:

1.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa tills jästen har löst sig. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig. Tillsätt smöret lite åt gången och fortsätt knåda tills allt smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i bunken tills den dubblar i storlek, ca 1 timme.

2.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 50 x 35. Blanda smör och socker och bred ut jämt över degen. Bred ut rabarbersylten över smöret. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 24 bitar och lägg ner i en smord och mjölad ugnsform. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

3.

Sätt ugnen på 200 grader.

4.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna. Får de färg för snabbt kan man täcka med lite folie. Låt kallna.

5.

Glasyr: Blanda till glasyren och ringla över bullarna.

Ingredienser

Deg

25 g jäst

2 1/2 dl mjölk, rumsvarm

¾ dl strösocker

½ tsk salt

6 – 7 dl vetemjöl

75 g smör, rumsvarmt

Fyllning

ca 100 g rumsvarmt smör

½ dl strösocker

ca 3 dl rabarbersylt (se ingress)

1 ägg till pensling

Glasyr

2 dl florsocker

1 – 1 1/2 msk vatten