Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Idag blir det pizza på blomkålsbotten toppad med zuchinni, champinjoner och oliver. Även om vi kallar den för ”pizza” så är den dock inte lika stadig som en vanlig pizza och går därför inte att äta på klassiskt amerikanskt vis med händerna. Här är det kniv och gaffel som gäller. Men lika god är den för det! Gillar man tanken på en blomkålsbotten – men inte vill ha denna topping så är det bara att byta ut till valfria ingredienser!
1.
Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
2.
Skala och finhacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs löken i olivolja i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser förutom salt och peppar och låt puttra i cirka 20 minuter. Ta upp lagerbladet och smaka av med salt och peppar.
3.
Bryt blomkålen i buketter och mixa i matberedare tills de är finhackade, eller riv blomkålen på rivjärn. Riv mozzarellan i små strimlor. Riv parmesanosten. Fräs blomkål och vitlök i olja i en stekpanna i cirka 5 minuter. Låt svalna något. Vispa äggen lätt. Blanda dem väl med blomkål, mozzarella, parmesan och kryddor. Bred ut blandningen, cirka 1/2 cm tjockt, på bakplåtspappret. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills blomkålen börjar få lite färg.
4.
Medan botten är i ugnen, skala och skär rödlöken i grova bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skär zucchinin i halvmånar och champinjonerna i klyftor. Riv mozzarellan till fyllningen i mindre bitar.
5.
Fräs lök och vitlök i olja tills löken är glansig. Tillsätt zucchini och svamp och fräs i ytterligare några minuter tills zucchinin börjar mjukna och få lite färg. Smaka av med salt och peppar.
6.
Ta ut blomkålsbottnen ur ugnen och täck den med tomatsås, mozzarella, svamp- och grönsaksröra och oliver. Ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda i ytterligare cirka 10 minuter. Garnera med färsk basilika och servera direkt.
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
200 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1/2 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
1/2 tsk strösocker
salt
svartpeppar
600 g blomkål
2 msk olivolja
2 påsar á 125 g mozzarella
100 g parmesan
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
150 g grön zucchini
150 g gul zucchini
200 g champinjoner
2 påsar mozzarella á 125 g
1 msk olivolja
1 1/2 dl svarta oliver, urkärnade
salt och peppar
färsk basilika till garnering