Skala och skiva lök. Fräs i olja på låg värme i 30 minuter. Rör om då och då. Tillsätt socker, vinäger och fräs tills löken har karamelliserats, i ca 15 minuter. Salta.
Vi brukar ofta ställa fram en rykande het nygräddad pizza, skuren i små slices, som tilltugg till fördrinken när vi har gäster på middag.
Pizza är ju verkligen så perfekt att toppa med alla möjliga smakrika toppingar. En favorit är denna smarriga ”pizza bianca” med Le Gruyère AOP där sältan balanserar riktigt fint med den söta karamelliserade löken och krispiga fina flower sprouts. Så ljuvligt gott! Får man inte tag på flower sprouts, använd grönkål eller svartkål.
1.
Skala och skiva lök. Fräs i olja på låg värme i 30 minuter. Rör om då och då. Tillsätt socker, vinäger och fräs tills löken har karamelliserats, i ca 15 minuter. Salta.
2.
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en bakplåt eller pizzasten mitt i ugnen.
3.
Forma degen till en rundel och lägg på ett bakplåtspapper. Lägg över på plåten/stenen i ugnen och förgrädda i ca 5 minuter.
4.
Ta ut degen ur ugnen och bred på crème fraîche. Lägg på riven Gruyère AOP, karamelliserad lök och flower sprouts.
5.
Grädda pizzan mitt i ugnen i ytterligare ca 12 minuter eller tills osten är gyllene.
6.
Servera direkt!
1 pizzadeg
1 1/2 dl crème fraîche
ca 100 – 150 g Le Gruyère AOP
100 g flower sprouts
350 g gul lök
3 msk neutral olja
1 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
en nypa salt