back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Pasta med krämig tomat­sås med vodka och rostad paprika

  • 4 portioner

Jag gjorde en dubbelsats av denna sås för att frysa in. Inget hann fryses in dock då det helt enkelt var för gott. Denna sås kan i princip serveras med vilken pasta som helst. Min favorit är rigatoni – en större variant av penne. Eftersom den är så stor så fylls pastan med den goda såsen! Den ”äkta” italienska tomatsåsen med vodka har faktiskt bara tomatpuré i sig. Här har jag gjort en egen variant där jag har använt både hela tomater ”på burk” och rostad paprika. Den rostade paprikan ger ytterligare en dimension till det hela

Var inte rädd för att servera denna sås till barn (mina älskar den). Alkoholen hinner kokas bort – och såsen smakar inte vodka – även om den bidrar till en godare smak.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 250 grader. Dela och kärna ur paprikan. Lägg den med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grilla den i ugnen i cirka 25 minuter tills den blir brunsvart. Lägg paprikan i en plastpåse och knyt om. Låt svalna i 20 minuter och dra sedan försiktigt av skalet. Dela i mindre bitar.

2.

Under tiden, värm oljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt paprikan, tomaterna, tomatpurén och vodkan. Låt långsamt puttra i ca 30 minuter.

3.

Mixa allt till en slät sås och blanda sedan ner grädde, parmesan och ev chiliflakes. Värm under omrörning tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar.

4.

Servera med valfri pasta.

Ingredienser

Ingredienser

1 röd paprika

1 schalottenlök

2 vitlökskyftor

2 msk olivolja

800 g hela tomater på burk eller tetra

3 msk tomatpuré

1/2 dl vodka

1 dl - 2 dl vispgrädde

1 dl finriven parmesan

ev chiliflakes

efter smak salt

efter smak peppar

4 portioner valfri pasta