back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Inkokt lax med färsk potatis, picklade grönsaker och dill­sås

  • 4 portioner

När vi flyttade till Sverige, bjöd vår mormor på den här inkokta laxen till vår välkomstmiddag. Året var 1982, det var en ljus och varm sommarkväll och vi satt på den inglasade verandan som doftade pelargoner, i hennes sommarstuga i Nor utanför Järvsö. Det som gör en måltid minnesvärd är ofta en kombination av maten, miljön, sällskapet och händelserna runt omkring den. Den här rätten lagar vi ofta och har även blivit våra barns favorit.

Receptet kommer från vår bok Till bords med systrarna Eisenman

Hur

Gör så här

1.

Börja med de picklade grönsakerna genom att skala och skiva rödlök och morötter. Kärna ur och skiva gurkan. Skär rädisorna i klyftor och bryt blomkålen i mindre buketter. Koka moroten i lättsaltat vatten i 8 minuter. Låt blomkålen koka med de sista 4 minuterna. Spola grönsakerna kalla. Koka upp vatten, socker, ättiksprit, kryddpeppar, lagerblad, senapsfrön och salt. Låt lagen kallna. Varva alla grönsaker i en burk eller bunke och håll på lagen. Låt dra i minst 3 timmar före servering.

2.

Skär laxen i portionsstora skivor. Koka upp vatten, ättiksprit och kryddor i en stor kastrull. Låt sjuda i några minuter. Lägg ner laxbitarna i lagen, koka upp igen och ta sedan av kastrullen från plattan. Låt laxen svalna i sin lag.

3.

Rör ihop ingredienserna till dillsåsen. Smaka av med salt och vitpeppar.

4.

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna något. Skär i bitar och blanda försiktigt med de picklade grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.

5.

Lägg upp laxen på tallrikar eller på ett stort fat. Garnera med färsk dill och citronskivor. Servera med potatis, grönsaker och dillsås.

Ingredienser

Ingredienser

ca 800 g färskpotatis

salt och svartpeppar

dill och citronskivor till garnering

Inkokt lax

ca 800 g laxfilé

1 1/2 liter vatten

1 msk (12 %) ättiksprit

1 msk salt

2 lagerblad

5 vitpepparkorn

5 dillkvistar

Picklade grönsaker

1/2 rödlök

2 morötter

150 g gurka

10 rädisor

150 g blomkål

3 dl vatten

2 dl strösocker

1 dl (12 %) ättiksprit

6 kryddpepparkorn

1 lagerblad

1/2 tsk gula senapsfrön

1/2 tsk salt

Dillsås

2 dl majonnäs

2 dl gräddfil

1 msk skånsk senap

ca 1/2 dl hackad dill

salt och vitpeppar