back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Helstekt kyckling med timjan och citron

En saftig helstekt kyckling med citron och timjan serverad med sötpotatispuré med chèvre.

Hur

1.

Värm ugnen till 175 grader.

2.

Skala och pressa vitlöken. Rör ihop den med smör och den hackade timjan.

3.

Dela citronen i halvor. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in ca 2/3 av örtsmöret under skinnet på bröstet. Gnid in resten runtom kycklingen.

4.

Lägg några kvistar timjan i kycklingens buk tillsammans med 1/2 citron. Salta och peppra runtom hela kycklingen.

5.

Lägg resten av timjankvistarna, lagerbladen, andra halvan citronen och vitt vin i formen och ställ in kycklingen i ugnen.

6.

Stek tills den har en innertemperatur på 76 grader, längst in vid benet, i ca 1 timme och 15 minuter, eller tills vätskan från kycklingen är genomskinlig och klar för man skär i den. (Ifall kycklingen börjar få för mycket färg, täck med folie.)

7.

För att göra sötpotatispurén, skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 10-15 minuter eller tills den är mjuk.

8.

Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Tillsätt smör och crème fraiche och mixa till en slät puré. Rör ner chèvreosten. Smaka av med salt och peppar.

9.

Vispa ihop ingredienserna till vinaigretten.

10.

Servera kycklingen med skyn, sötpotatis- och chèvrepurén, sallad och balsamicovinaigrette.

Ingredienser

1.6 kilo färsk kyckling

50 g smör

2 msk färsk timjan

vitlöksklyfta

citron

3 lagerblad

4 dl torrt vitt vin

ca 65 g ruccola och/eller blandsallad

flingsalt

nymalen peppar

ca 1 kg sötpotatis

2 msk smör

1 dl crème fraiche

ca 100 g chèvre

salt

nymalen svartpeppar

5 msk olivolja

3 msk balsamvinäger

honung