Värm ugnen till 175 grader.
1.
Värm ugnen till 175 grader.
2.
Skala och pressa vitlöken. Rör ihop den med smör och den hackade timjan.
3.
Dela citronen i halvor. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in ca 2/3 av örtsmöret under skinnet på bröstet. Gnid in resten runtom kycklingen.
4.
Lägg några kvistar timjan i kycklingens buk tillsammans med 1/2 citron. Salta och peppra runtom hela kycklingen.
5.
Lägg resten av timjankvistarna, lagerbladen, andra halvan citronen och vitt vin i formen och ställ in kycklingen i ugnen.
6.
Stek tills den har en innertemperatur på 76 grader, längst in vid benet, i ca 1 timme och 15 minuter, eller tills vätskan från kycklingen är genomskinlig och klar för man skär i den. (Ifall kycklingen börjar få för mycket färg, täck med folie.)
7.
För att göra sötpotatispurén, skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 10-15 minuter eller tills den är mjuk.
8.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Tillsätt smör och crème fraiche och mixa till en slät puré. Rör ner chèvreosten. Smaka av med salt och peppar.
9.
Vispa ihop ingredienserna till vinaigretten.
10.
Servera kycklingen med skyn, sötpotatis- och chèvrepurén, sallad och balsamicovinaigrette.
1.6 kilo färsk kyckling
50 g smör
2 msk färsk timjan
vitlöksklyfta
citron
3 lagerblad
4 dl torrt vitt vin
ca 65 g ruccola och/eller blandsallad
flingsalt
nymalen peppar
ca 1 kg sötpotatis
2 msk smör
1 dl crème fraiche
ca 100 g chèvre
salt
nymalen svartpeppar
5 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
honung