back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Grillad pizza bianca med ricotta och rostade körsbärs­tomater

  • 1 pizza

Visste ni att man kan faktiskt grilla pizza! Här bjuder vi på en ”pizza bianca”, dvs utan tomatsås, som istället toppas med ricotta och ugnsbakade tomater. Eftersom vi under sommaren grillar typ varje dag som vädret tillåter (och även övriga dagar), tycker vi det är kul att lägga lite annorlunda rätter på grillen.

Hur

Gör så här

1.

Värm ugnen till 100 grader. Lägg ut körsbärstomaterna på en plåt. Finhacka vitlöken och blanda med olja, honung och chiliflakes. Ringla oljan över tomaterna och blanda försiktigt. Strö över salt och peppar. Ställ in i ugnen och låt stå i ca 3 timmar.

2.

Rör ihop ricotta och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

3.

Gör pizzadegen enligt receptet i länken.

4.

Förbered grillen så att den uppnår en temperatur på 225°-250°. Antingen använder man en baksten som läggs på gallret. (Se då till att den hinner blir ordentligt het.) Eller så kan man grilla pizzadegen direkt på gallret. Flytta kolen i grillen så att de ligger runt kanterna, så att det blir indirekt värme.

5.

Kavla ut degen (inte för tunt) på ett mjölat bakbord. Strö ut polentan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg degen på polentan så att den blir lätt panerad. Lägg den sedan, med polenta-sidan nedåt, på bakstenen eller direkt på gallret, sätt på locket och grilla i några minuter tills den får färg men inte bränns. Vänd på degen och grilla lite till. Ta av från grillen och låt svalna något. Bred på ricottaröran och lägg på körsbärstomaterna. Garnera med basilika.

Ingredienser

Ingredienser

1 sats pizzadeg

Ugnsbakade körsbärstomater

ca 400 g körsbärstomater

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 msk honung

en nypa chiliflakes

salt och peppar

Ricottaröra

250 g ricotta

ca 50 g parmesan

salt och peppar

hackad basilika till garnering