back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Flädermarängsnittar med rabarbersylt

  • ca 15 kakor

Du kommer få mer sylt än vad du behöver – men det är bara att hälla upp i en väl rengjord burk och förvara svalt.

Fotograf Helen Pe

Hur

Gör så här:

1.

Börja med att göra rabarbersylten. Skölj och skär rabarberna i bitar. Lägg i en kastrull med vattnet. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 5 minuter. Rör i syltsockret och låt sjuda i ytterligare 3-4 minuter. Häll upp i en väl rengjort burk och låt svalna.

2.

Värm ugnen till 175 grader.

3.

Kör snabbt smör, socker och mjöl i en matberedare eller nyp ihop för hand på ett bakbord – överarbeta inte degen. Låt stå i kylskåpet i ca 30 minuter.

4.

Under tiden, koka upp flädersaft i en kastrull och koka till saften har reducerats till hälften. Vispa äggvitan till marängen till ett hårt skum i en ren bunke. Tillsätt sockret och flädersaften och fortsätt vispa till en fast maräng.

5.

 Dela degen och rulla till två längder. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör en fördjupning längs mitten av längderna och fyll med rabarbersylt. Bred försiktigt ut marängen på längderna.

6.

Grädda i 15–20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt svalna något på plåten. Skär sedan längderna i sneda bitar och lägg över dem på ett galler för att kallna helt.

Ingredienser

Ingredienser

150 g kylskåpskallt smör

2 msk strösocker

3 dl vetemjöl

ca 3/4 dl rabarbersylt

Flädermaräng

1 ½ dl outspädd flädersaft

1 äggvita

1 dl strösocker

Rabarbersylt

500 g rabarber

2 msk vatten

500 g syltsocker