Smält chokladen över ett vattenbad.
Endast 20 minuter. Det är vad det tar att göra egen Baileys. Ni vet, den där klassiska gudomlig goda choklad-, kaffe- och gräddlikören. Här bjuder vi på det bästa, enklaste och godaste receptet. Vi vågar nog påstå att den är lika god (kanske t om godare) än originalet. Ett tips är att hälla upp den i en fin flaska (vi brukar återvinna gamla ättiksflaskor), knyt ett fint band runt och ge bort som present. Eller avnjut den själv helt enkelt. Gärna då riktig välkyld.
1.
Smält chokladen över ett vattenbad.
2.
Tillsätt lite grädde i taget och rör till en slät kräm. Ta bort från värmen och låt svalna något.
3.
Blanda kaffe, whisky, socker och vaniljextrakt. Rör tills sockret har lösts upp.
4.
Vispa ner choklad och gräddblandningen och vispa slätt.
5.
Häll upp på en väl rengjord flaska och förslut.
6.
Förvara i kylen där den håller i några veckor.
50 g mörk choklad (ca 70 % kakaohalt)
5 dl vispgrädde
½ dl kallt kaffe
3 dl whisky
ca 1 dl strösocker
ca 2 tsk vaniljextrakt