back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Chokladpaj med espresso­fyllning

  • 6-8 små pajer / 1 stor paj

Visst är det trist när hösten kommer och sommarens bär börjar ta slut. Men då kan man å ena sidan käka choklad i stora mängder istället. Till helgen kommer vi nog att baka denna ljuvligt dekadenta chokladtryffelpaj med smak av espresso….

Hur

Gör så här

1.

Börja med att göra pajskalet. Nyp ihop mjöl och smör i en bunke så att smöret fördelas fint. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt degen vila i minst 30 minuter i kylskåp. Degen går även att göra i matberedare. Kör då först mjöl och iskallt smör till en smulig massa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör till en fast deg.

2.

Värm ugnen till 200 grader. Smörj små pajformar, gärna med löstagbar kant. Kavla ut pajdegen tunt, 2-3 mm och klä pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och låt stå kallt i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i ca 10 minuter.

3.

Låt pajskalen svalna och gör under tiden tryffelkrämen. Hacka chokladen. Koka upp grädde och socker. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och blanda sedan i smöret i små klickar. Tillsätt kaffet. Häll fyllningen i pajskalen och låt svalna. Ställ pajen i kylskåpet tills tryffelsmeten har stelnat.

4.

Servera eventuellt med lite vispad grädde.

Ingredienser

Chokladpajdeg

3 dl vetemjöl

150 g rumsvarmt smör

2 msk florsocker

3 msk kakao

1 äggula

2 tsk iskallt vatten

Espresso tryffelkräm

400 g mörk choklad (60-70% kakaohalt)

2 dl vispgrädde

1 dl strösocker

75 g rumsvarmt smör

3 msk kallt starkt kaffe