back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Choklad­kaka med zucchini

  • 8-10 bitar

Idag bjuder vi på en lite ovanligare kaka – nämligen chokladkaka med zucchini. Va, grönsaker i en kaka!?!?! ! Tänker ni säkert. Vilket ni nog också gjorde första gången ni hörde talas om morotskaka – och det kan vi väl alla konstatera att det är världens godaste kaka. Denna kaka ligger faktiskt i klass med morotskakan. Zucchini bidrar inte direkt med någon smak utan istället gör kakan härlig saftig. För er som har hängt med oss länge, dvs i sisådär 15 år, så kanske ni känner igen receptet från vår första bok Två systrars söta.


Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform eller hålform.

2.

Vispa ägg, olja och socker poröst. Rör i zucchini.

3.

Blanda de torra ingredienserna. Rör ihop med smeten och tillsätt pistagenötterna.

4.

Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 45 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.

5.

Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt den kallna under formen.

6.

Om man vill kan man blanda lite florsocker med vatten och ringla över kakan. Eller för en ännu ”chokladigare” kaka använd chokladglasyr.

Ingredienser

Ingredienser

2 ägg

2 dl solrosolja eller rapsolja

3 dl strösocker

5 dl riven grön zucchini (ca 2 st medelstora)

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

2 dl grovhackade pistagenötter