Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn eller, ca 25 cm i diameter. Det går också bra att använda en vanlig bakform.
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn eller, ca 25 cm i diameter. Det går också bra att använda en vanlig bakform.
2.
Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget.
3.
Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Rör ner i smeten och blanda till en slät deg. Tillsätt chokladen.
4.
Tryck ut degen i stekpannan. Grädda kakan i ca 30 minuter. Den ska fortfarande vara lite mjuk när den är klar.
5.
Kakan är godast när den är lite ljummen men är förstås även god när den har svalnat helt. Servera gärna med glass, kola- OCH chokladsås.
200 g smör
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
200 g mörk choklad
50 g pekannötter
Glass
Kolasås
Chokladsås
En modern variation av den klassiska mazarinen – där vi tillsätter hallon och lite turkisk peppar.
En läcker plommonpaj med knäckigt kolatäcke och en hint av flingsalt. Servera med vaniljsås, grädde eller glass.
Blana eller mesefil (beroende var i landet du bor) är något så enkelt som messmör blandat med vispad grädde. Traditonellt äts den bland annat på tunnbröd eller som tillbehör på julbordet, te x till skinkan eller köttbullarna. Personligen tycker vi att den passar bäst som dessert tillsammans med lite frukt - och kommer definitivt serveras hos oss på julafton!
Dessa jordnötsrutor med choklad och kokos är ljuvligt goda. Sötman kommer från dadlar och dessutom är de glutenfria.
Semifreddo är en italiensk dessert som betyder ”halvfryst” och är en sorts fryst parfait. Perfekt om du vill ha en glassliknande dessert utan att behöva använda glassmaskin. Här har vi toppat den med ganache (chokladkräm) och karamelliserade nötter. En riktig god och dekadent dessert!
Många av er har kanske provat den superenkla glassen där man använder endast kondenserad mjölk och vispgrädde – och inte behöver en glassmaskin för att göra. Här kommer en variant på den där vi istället använder dulce de leche som är kondenserad mjölk som kokas ner till en tjock kolakräm. För att balansera sötman lite grann så tillsätter vi färskost för lite syrlighet.
Det bästa med pavlova – förutom att den är så god såklart – är att man kan man förbereda marängbottnarna någon dag i förväg. Pavlova kan antigen göras som ett stort botten eller som vi har gjort här – som små ljuvliga mini-pavlovas! Granitan kan också förberedas flera dagar i förväg, så man behvöver bara montera ihop desserten strax innan servering!
Snart är det nyårsafton! Behöver ni tips på en riktig god dessert? I samarbete med @khoisangourmet har vi tagit fram detta ljuvliga recept - Inbakade vaniljpäron med vaniljkolasås. Ett perfekt slut på året!
Banankaka är en av våra favorit mjukkakor. Bananerna ger en fin saftighet och naturlig sötma i kakan, som också passar otroligt bra med flera olika smaksättningar som bl a choklad, nötter, torkad frukt och kokos. Nu har vi tillsatt ytterligare en smakförhöjare i vår banankaka – tahini! Tahini är sesampasta som används mycket i det mellanöstern köket, mest känt i kikärtsröran hummus. Tahinin tillför en mild och nötig smak, som kompletterar sötman från bananerna och syran från tranbären så bra. Mums! Vi kan verkligen rekommendera kakan som är dessutom perfekt att göra när man har några övermogna bananer som man inte vill slänga.
En enklare dessert får man nog leta efter. Vi använder rysk yoghurt som vi tycker är lite godare än turkisk yoghurt – smaken är sötare och konsistensen lite krämigare. Passa på nu när clementiner och granatäpplen är i säsong!
Denna dekadenta och ljuvliga cheesecake är godast när den har fått stå till sig i kylskåpet och blivit riktigt kall. Tänk på att den ska gräddas upp till 3 ½ timme och sedan vila i kylskåpet i minst 6 timmar, men helst över natten. Det är just detta som gör den så krämig och len.
Dessa kakor var en favorit bland gästerna på vårt café The Cookbook Café. Ett tips nu inför sportlovet, är att lägga alla torra ingredienserna ( i rätt mängd) i en burk (eller plastpåse) och ta med till fjällstugan. Sedan behöver man bara blanda med smör, ägg och vatten. Smart va!
Foto Lisa Björner
En smarrig kaka med björnbär och pekannötsströssel.
Vill du hålla dig till en klassisk semmelrecept - fast i en liten annan tappning så passar denna semmeltårta perfekt! Vi brukar göra den när vi ska bjuda några fler. För ett litet slarvigt-fint utseende kan man dra lite av grädden runtom kakan. Detta kallas för ”naked cake” på engelska.
En vacker paj med söt och len italiensk maräng som bryter av perfekt mot den syrliga och krämiga citronfyllningen.
En snabb och läcker smördegspaj med vaniljkräm, färska bär och frukt. Perfekt att njuta av under semestern!
Ännu en variant på grundreceptet på de saftigaste och godaste saffransbullarna. Denna gång fyller vi bullarna med vaniljkräm. Jepp. Du läste rätt. Vaniljkräm + saffransbulle. Smakar lika ljuvligt som det låter.
Vi älskar att bjuda på denna underbart lena och krämiga glass med sötsalt ton av messmör! Det är riktigt roligt att se reaktionen när någon smakar på den för första gången och inser att det är något så oväntat som messmör i den. Och så tycker de att den är vansinnigt god förstås.
Glassen är dessutom den perfekta desserten att servera på nyår. Den innehåller endast 3 ingredienser, tar bara några minuter att vispa ihop och kan göras i förväg. Sedan är det bara att skopa upp några kulor och toppa med lite varma hjortron.
Här får ni världens godaste och enklaste paj med choklad, dulce de leche och flingsalt. Vi vet, det låter galet eftersom den är redan så mäktig, men vi rekommenderar varmt att ni serverar pajen med lite vispad grädde.
Desto mörkare och kallare det blir desto mer sugen blir vi på sött och gött. Och vad passar då om inte denna dekadenta chokladganachepaj med karamelliserad popcorn.