Värm ugnen till 200 grader.
1.
Värm ugnen till 200 grader.
2.
Bryt sönder broccoli och blomkål i mindre buketter. Lägg i en kastrull och häll över mjölken. Tillsätt 1 tsk salt. Låt mjölken koka upp och sedan sjuda i ca 10 minuter. Mjölken kommer troligtvis inte täcka allt så du kommer behöver röra om då och då.
3.
Under tiden, blanda vinäger, lök och dragonkvistar i en kastrull och koka upp. Låt sjuda tills vinägern har reducerats till hälften. Plocka bort dragonkvistarna och ställ åt sidan.
4.
Sila bort mjölken från grönsakerna men spar det!
5.
Smält smöret i kastrull. Tillsätt mjöl under vispning. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Vispa ordentligt så det inte blir några klumpar. Tillsätt all mjölk och låt sedan koka upp under fortsatt omrörning. Låt sedan sjuda i ca 5 minuter. Rör om hela tiden så att det inte bränns eller bli klumpigt. Tillsätt vinäger och ost. Rör om tills all ost har smält. Rör ner dragon och persilja. Smaka av med salt och peppar
6.
Lägg broccoli och blomkålen i en gratängform. Hälls över såsen. Strö eventuellt lite ströbröd på toppen. Grädda i mitten av ugnen i 30 – 40 minuter eller till ytan är gyllenbrun. Se till att det inte bränns!
400 g blomkål
400 g broccoli
1 liter mjölk
1 dl vittvinsvinäger
1 schalottenlök
3 kvistar + 1 msk färsk dragon
70 g smör
1/2 dl vetemjöl
100 g västerbottensost eller vällagrad prästost
2 msk + extra till garnering persilja
till smak salt
till smak svartpeppar
ev lite till garnering ströbröd