back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lax och broccoli på en plåt med krämig ingefärssås

  • ca 30 minuter
  • 4 portioner

En snabb och enkel rätt där laxen och broccolin tillagas tillsammans. Den är god som den är – men kan även serveras med t ex ris eller något annat gryn.

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.

Foto: Lisa Björner

Hur

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 225 grader. Olja en ugnsform eller plåt med 1 msk olja.

2.

Lägg ut laxen i formen. Strö över ca ¼ tsk salt och peppar.

3.

Skär eller bryt broccolin i mindre buketter. Gnid in med resterande olja, ¼ tsk salt och peppar. Fördela runt laxen. Ställ formen mitt i ugnen i 12 -15 minuter.

4.

Blanda alla ingredienser till såsen.

5.

Servera laxen och broccolin med såsen.

Ingredienser

Ingredienser

ca 700 g färsk lax, i bitar

2 msk olivolja

½ tsk salt

en nypa svartpeppar

400 g broccoli

Ingefärssås

1 dl crème fraîche

½ dl majonnäs

1 tsk riven ingefära

1 liten vitlöksklyfta

1 tsk honung

1 krm salt