back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Bürek – filodegsrullar fyllda med spenat och feta

  • ca 45 minuter
  • ca 10 stycken

Bürek är fyllda filodegsrullar. De kan ätas som en mellanmål, som en lätt måltid tillsammans med en sallad eller serveras på ett buffébord.

 

Hur

How to

1.

Sätt ugnen på 200 grader.

2.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en stekpanna i några minuter. Tillsätt vitlök och fräs i några minuter till.

3.

Hacka spenaten och lägg ner spenaten i stekpannan. Rör om tills den har sjunkit ihop något. Ta bort från värmen och låt svalna. Rör ner fetaosten och smaka av med eventuellt salt och svartpeppar.

4.

Lägg filodegsarken på en skärbräda med en fuktig handduk över sig så de inte torkar ut. Ta ett ark och pensla med lite smält smör. Lägg på ytterligare ett ark och pensla med lite smör. Lägg lite av röran i mitten längs den ena kortsidan. Vik in sidorna och rulla sedan ihop till en tajt rulle. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper med skarven neråt. Fortsätt på samma vis tills du har slut på röran.

5.

Pensla rullarna med vispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de är gyllene och krispiga. Håll kolls så de inte bränns!

Ingredienser

Ingredients

1 liten gul lök

1 msk olja

1 vitlöksklyfta

350 g färsk spenat

300 g fetaost, smulad

1 paket filodeg á 450 g

Salt och svartpeppar

ca 75 g smält smör

1 vispad ägg till pensling

Vita och/eller svarta sesamfrön till garnering