Gös med sidfläsk och svamp samt potatispuré med prästost
Förra helgen var det sommar. Nu är det höst. Men det gör inget. Då passar vi på att laga goda middagar som värmer när höstmörkret tränger sig på. Här bjuder vi på den svenska versionen av surf ’n’ turf – i detta fall med fisk och fläsk. Med kantarellerna blir det dessutom en riktigt härlig hösträtt. (Självfallet går det utmärkt att byta ut kantarellerna mot annan svamp.) Även om gösen är god året om anses den vara smakmässigt bäst på hösten och vintern, när det är kallt och den går på djupa vatten.
photographer Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se
Gös med sidfläsk och svamp samt potatispuré med prästost
ca 4 portioner
2 gösfiléer à 300–400 g
150 g rökt sidfläsk eller bacon
150 g färska kantareller eller annan svamp
75 g smör
1 msk olivolja
salt och vitpeppar
finhackad gräslök till garnering
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
75 g lagrad prästost
1 dl varm mjölk
3–4 msk smör
salt och svartpeppar
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Riv prästosten under tiden. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller stöt den. Tillsätt mjölk och smör och vispa till en slät puré. Rör i prästosten och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
Skär sidfläsket i tärningar och stek dem i en stekpanna tills de är knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.
Stek svampen i en torr stekpanna tills vätskan som bildas har ångat bort. Tillsätt 25 g smör och fräs svampen över medelhög värme i ca 15 minuter. (den längre stektiden gör dem mer lättsmälta). Smaka av med salt och svartpeppar. Håll varma.
Dela gösfiléerna. Salta och peppra. Värm resten av smöret och oliv- oljan i en stekpanna. Stek gösen i cirka 3 minuter på varje sida.
Strö sidfläsk och kantareller över gösen och servera med potatispurén. Garnera med gräslök.
DRYCKESTIPS
Här är ett lysande exempel på att rött vin passar utmärkt även till fisk, beroende på vilka tillbehör som serveras. Ett klassiskt val är en pinot noir, gärna från Bourgogne.