Rabarber-coleslaw
Oftast använts rabarber i bakverk, saft och sylt – men den passar även utmärkt i ”vanlig” matlagning. Har har vi gjort en fräsch och syrlig cole slaw med rabarber – som passar perfekt till grillat.
Lisa Björner
Rabarber-coleslaw
ca 4 portioner
100 g rabarber
2 morötter
1 liten rödlök
3 dl strimlad vitkål
2 dl strimlad rödkål
¼ tsk salt
En nypa svartpeppar
Dressing
3 dl hackad rabarber
1 dl vatten
½ dl honung
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk färskpressad citronsaft
1 msk olivolja
Dressing: Blanda rabarber, vatten och honung i en liten kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 5 minuter. Tillsätt vinäger och citronsaft och låt sjuda utan lock i ca 5 minuter. Låt svalna, sila bort rabarbern och tillsätt olja.
Skiva rabarbern tunt på längden, gärna med en osthyvel eller mandolin. Skär sedan i tunna strimlor, ca 5 cm långa. Skala och skär morötterna i tunna stavar, alternativt riv dem eller kör dem i en spiralizer. Skala och halvera rödlöken och skär i tunna skivor. (För en mildare smak, låt den skivade rödlöken ligga i ett kallt vattenbad i ca 15 minuter.) Blanda grönsakerna med dressingen. Smaka av med salt och peppar.
Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.