Rabarber-coleslaw

Oftast använts rabarber i bakverk, saft och sylt – men den passar även utmärkt i ”vanlig” matlagning. Har har vi gjort en fräsch och syrlig cole slaw med rabarber – som passar perfekt till grillat.

Lisa Björner

Rabarber-coleslaw

ca 4 portioner

100 g rabarber
2 morötter
1 liten rödlök
3 dl strimlad vitkål
2 dl strimlad rödkål

¼ tsk salt
En nypa svartpeppar

Dressing
3 dl hackad rabarber
1 dl vatten
½ dl honung
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk färskpressad citronsaft
1 msk olivoljaDressing: Blanda rabarber, vatten och honung i en liten kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 5 minuter. Tillsätt vinäger och citronsaft och låt sjuda utan lock i ca 5 minuter. Låt svalna, sila bort rabarbern och tillsätt olja.

Skiva rabarbern tunt på längden, gärna med en osthyvel eller mandolin. Skär sedan i tunna strimlor, ca 5 cm långa.  Skala och skär morötterna i tunna stavar, alternativt riv dem eller kör dem i en spiralizer. Skala och halvera rödlöken och skär i tunna skivor. (För en mildare smak, låt den skivade rödlöken ligga i ett kallt vattenbad i ca 15 minuter.)  Blanda grönsakerna med dressingen. Smaka av med salt och peppar.

Receptet har vi ursprungligen skrivit för tidningen Allt om mat.

0
5

Cobb Sallad

Cobb salad är en typisk amerikansk sallad där ingredienserna som består utav kyckling, roquefortost, tomat, bacon, ägg och avokado läggs var för sig på en salladsbädd och sen serveras med Ranch Dressing. Namnet kommer från en restaurangägare som hette Cobb, som sent en kväll slängde ihop en massa rester till en sallad.

Lisa Björner

Cobb Salad
ca 4 portioner

ca 300 g kycklingfilé
ca 1 liter kycklingbuljong
1 tsk salt
1 paket bacon á ca 140 g

1 huvudsallat
1/2 romansallad
3 ägg, hårdkokta
2 avokado
ca 200 g körsbärstomater
ca 100 g Roquefortost
2 msk finhackad gräslök

Dressingen
3/4 dl rödvinsvinäger
1 liten vitlöksklyfta, pressad

1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
1 tsk färskpressad citron
1 tsk salt
1/2 tsk Worcestershire sauce

1 krm tsk svartpeppar
1 1/2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja

Koka kycklingen i buljongen tills den är genomkokt. Låt svalna helt i buljongen. Ta ur kyckling och skär i kuber. Låt stå kallt tills servering.

Rör ihop alla ingredienserna till dressingen.

Stek baconet krispigt och låt rinna av på hushållspapper. Smula i mindre bitar. Grovhacka salladerna. Skär äggen i klyftor. Kärna ur och skär avokadon i kuber. Halvera körsbärstomater. Smula osten. Lägg salladen på ett stort fat.

Lägg sedan kyckling, avokado, tomat, ägg och osten var för sig i rader. Toppa med gräslök. Servera med dressingen vid sidan om.

Receptet skrev vi ursprungligen för tidningen Allt om mat.

0
10

No bake cheesecake med rabarber

Är ni trötta på att baka rabarberpaj? Då tycker vi ni ska prova denna  No bake cheesecake med rabarber (den behöver dvs inte gräddas). Perfekt sommardessert!

Lisa Björner

No Bake Cheesecake med rabarber

Pajbotten
200 g digestivekex (ca 14 stycken)
100 g smält smör
1/2 tsk kanel

Fyllning
500 g Philadelphiaost eller annan cream cheese
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron
1 tsk rivet citronskal
4 dl vispgrädde
3 – 4 rabarberstjälkar
2 dl vatten
1 dl socker

Klipp ut bakplåtspapper i samma storlek som botten på en bakform (ca 25 cm) med löstagbarbotten. Lägg pappret i botten av formen. Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare. Rör ihop med kanel och det smälta smöret. Tryck ut degen i formen och ställ i kylskåpet.

Fyllning: Vispa ihop cream cheese, socker, vaniljsocker, citronsaft- och skal. Vispa grädden tills den formar mjuka toppar. Vänd ner i krämen. Häll fyllningen i formen, täck med plastfolie och och ställ in i kylskåpet över natten.

Skär eller skala tunna och långa remsor av rabarberskalet, gärna med mandolin eller vass osthyvel. Koka vatten och socker tills sockret har lösts upp. Låt sjuda. Lägg ner några rabarberremsor åt gången i ca 30 sekunder. Ta upp och lägg på ett bakplåtspapper.

Ta ut cheesecaken från kylskåpet. Dra med en kniv längs insidan av kanten på formen. Ta ut kakan från formen. Lägg rabarberremsorna omlott snyggt ovanpå kakan. Klipp bort överflödig rabarber runtom kanten.

Receptet har vi skrivit för tidningen Allt om mat.

0
15